Sørnett

Ryddig, men kjedelig

EDGAR BRICHTA: Gutten som overlevde krigen. Illustrasjonsfoto: Linda Høyvarde

EDGAR BRICHTA: Gutten som overlevde krigen. Illustrasjonsfoto: Linda Høyvarde

Publisert:

Forfatter: Frank Rossavik.

Tittel: Det Niende Barnet

Forlag: Spartacus forlag

Det Niende Barnet er en biografi om Edgar Brichta, en jøde som overlevde andre verdenskrig. Forfatteren, som har mottatt Brageprisen og fått strålende kritikker for tidligere utgivelser, har klart å skrive en skildrende og faktarik bok om Norge under krigen. Fakta i boken virker troverdig og grundig, og både brev og mennesker fra virkeligheten er tatt med. Språket er enkelt og uten de store utfordringene, og forfatteren har klart å holde den røde tråden gjennom hele boken.

«Don't judge the book by its cover,» er det kjente engelske uttrykket, og det stemmer godt i dette tilfellet. Men dessverre i en negativ betydning. Coverbildet og omtalen bak på boken gir inntrykk av at dette er en utrolig spennende og nervepirrende historie, som innholdet etter min mening ikke lever opp til. Historien er spennende siden den handler om andre verdenskrig, men den nådde ikke et eksakt klimaks og var i bunn og grunn ganske monoton.

Det er mange personer involvert i livet til Edgar, og selv om det er mange navn å huske på, er forfatteren flink til å holde styr på dem. Hovedpersonen selv, følger vi fra han blir født til han blir en gammel mann. Men selv om det gis mye informasjon om hovedpersonen, mangler det noe som gjør at en blir kjent med ham under overflaten.

Boken som er skrevet på grunnlag av biografien om tsjekkiske Edgar, strekker seg over syv tiår, hvor vi følger ham gjennom hele livet. Edgar vokser opp i Tsjekkoslovakia i en jødisk familie under andre verdenskrig. I 1939, før krigen starter for fullt, sender foreldrene Edgar til en familie i Norge. Mange jødiske familier sendte barna sine ut av det urolige sentral-Europa og til roligere land som de trodde ville forbli nøytrale under krigen.

I Norge bor Edgar med en familie som tar seg godt av ham, men da krigen bryter ut i Norge, melder faren i huset seg inn i Nasjonal Samling og kjemper krigen for tyskerne. Vi får vite hvordan krigen og nazistene oppleves av en liten jødisk gutt.

Etter krigen drar Edgar tilbake til hjemlandet for å finne ut hva som skjedde med familien. Selv om boken ikke helt levde opp til forventningene er dette en bok jeg vil anbefale. Med sine 179 sider er den verken tung eller vanskelig å lese, og jeg tror den vil falle i smak hos de alle fleste.