Sørnett

– Sangteksten har falt mellom alle stoler

FENGSLENDE: Annbjørg Lien fremførte vakkert felespill, og holdt foredrag om "Felespill uten grenser" under seminaret. FOTO: Michael Selbekk

FENGSLENDE: Annbjørg Lien fremførte vakkert felespill, og holdt foredrag om "Felespill uten grenser" under seminaret. FOTO: Michael Selbekk

Musikkmiljøet i Kristiansand er glade for at sangtekst og låtskriving har fått økt fokus den siste tiden.

Publisert:

Stemningen er intim i kjelleren Hos Naboen tirsdag formiddag, og det nesten fullsatte publikummet viet all sin oppmerksomhet til de forskjellige foredragsholderne og artistene.

Tekst og musikk-seminaret 2016 avholdes 25. og 26. oktober, og er et samarbeid mellom Institutt for Rytmisk Musikk og Institutt for Nordisk og Mediefag på Universitetet i Agder. Her møtes artist- og musikkmiljøet for å diskutere forskjellige musikk- og litteratur-relaterte temaer, blant annet sangtekstens betydning innen musikken.

SE SØRNETTS TV-INNSLAG FRA SEMINARET:

[youtube]https://youtu.be/PN9S89_3ip8[/youtube]

Fornøyd student

En av de som var tilstede under seminaret var student Martin Bremnes. Han studerer rytmisk musikk på UiA, og mener det var på høy tid at dette temaet får anerkjennelse.

[img150582_2RM]

– Gjennom barndommen min ble jeg tvangsfôret med norsk musikk, så jeg har virkelig fått et kjærlighetsforhold til det. På studiet får vi mer fokus på det med tekst og musikk, og jeg føler det er en blomstring blant vokalister på det å bli pushet mer til å skrive egne tekster til musikk, sier studenten.

Bremnes forteller om et vanskelig marked for nyutdannede musikere i dagens samfunn.

– Studiet er veldig fokusert på at vi skal være forberedte på musikeryrket etter skolen. Vi får ikke falske forhåpninger om at vi går rett i fulltidsjobb etter studiet. Det er ingen som gir oss noe gratis. Det eneste som kan gjøre at vi kan leve av det vi vil er hardt arbeid.

[img150582_3LM]

– Har ikke blitt regnet som en seriøs sjanger 

Forfatter og lyriker Håvard Rem holdt han foredrag om sangtekstens litteraturhistorie etter 1965 under seminaret. Han har gjennom årene jobbet med flere store norske artister som Morten Harket, Janove Ottesen og Åge Aleksandersen. Han mener sangtekstens viktighet har blitt oversett.

"Sangteksten er kanskje den viktigste litteraturen for veldig mange unge." – Håvard Rem

[img150582_4RM]

– Sangteksten er kanskje den viktigste litteraturen for veldig mange unge. Det er det man synger på selv og lærer utenat, så her er det masse upløyd mark, og det er veldig spennende, sier Rem.

Han syns norske sangtekster har blitt bedre og bedre, og mener vi er inne i en gullalder.

– Tekstene har fått mer betydning, og artistene klarer å sette ord på ting som folk der ute i samfunnet går og tenker på. Sangteksten er også utrolig viktig for hele den vokale fremføringen, sier Rem.

– En stor del av musikken

Et stort fokusområde under arrangementet var sangtekstens rolle i musikken og litteraturen. To av foredragsholderne, Askil Holm og Håvard Rem, er timelærere på Låtskriver og artist-feltet ved bachelorutdanningen Rytmisk musikk på UiA. På dette spesialfeltet økes fokuset på det å skrive sangtekster, og på det å ha sin egen stemme som hovedinstrument.

"Tekst sammen med musikk er en av de aller sterkeste måtene vi mennesker kan kommunisere med de rundt oss." – Askil Holm

[img150582_5RM]

– Vi prøver blant annet å sette fokus hvilke artister som i dag prøver å sette ord på de tingene folk føler, men kanskje ikke får sagt. I tillegg forsøker vi å bevisstgjøre studentene våre på å se hva som har blitt gjort før, slik at de kan skrive ut ifra sine egne følelser, forteller Holm.

Det tidligere medlemmet av Gitarkameratene mener sangteksten er noe av det aller viktigste vi har rundt oss.

– Tekst sammen med musikk er en av de aller sterkeste måtene vi mennesker kan kommunisere med de rundt oss. I en så digital hverdag som vi lever i er det viktig at vi bruker musikk som kommunikasjonsmiddel, fordi det har ofte mye mer følelser i seg enn blafrende lyd og bilde, sier Holm.