Sørnett

Semesterprosjekt: Blir sjeldent nervøs

Monica Heldal dro tidlig februar ut på sin første norgesturne. Lørdag 1.mars var hun på Kristiansand-besøk. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

Monica Heldal dro tidlig februar ut på sin første norgesturne. Lørdag 1.mars var hun på Kristiansand-besøk. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

Monica Heldal (22) bestemte seg for å satse på musikken for to år siden. Nå er hun på sin aller første turné med debutalbumet "Boy from North" og to Spellemann-priser i bagasjen.

Publisert:

Sist hun var i Kristiansand, varmet hun opp for Thomas Dybdahl i en fullsatt sal på Kilden. Jeg har prøvd å ringe henne tidligere på dagen uten hell. Med kaffekoppen i hånden og OL på TV-skjermen, lyser telefonen min opp; Monica Heldal ringer meg tilbake.

- Hei, det er Monica Heldal, beklager for at jeg ikke har tatt telefonen, jeg har vært litt opptatt, høres en munter bergensk dialekt fra den andre enden.

Det er veldig forståelig hun har en travel hverdag, og med flere konserter i uken rundt om i Norge er hun strålende fornøyd så langt.

- Det er kjempegøy på tur med så mange fine folk, og jeg har blitt mottatt utrolig godt av fantasiske publikum, forteller hun.

Monica Heldal startet allerede som tenåring å spille på mindre steder i Irland og Norge. Hun sier selv hun har vært heldig, og at hun ikke tenker over at musikk-bransjen av og til kan oppfattes som tøff og utfordrende.

- Jeg har fått være med Ben Howard på turne i Europa der jeg har varmet opp på konserter, og med Thomas Dybdahl i fjor høst. Jeg får jobbe med flotte folk og det er ingen som "bestemmer" over meg. Derfor tenker jeg heller ikke over presset i bransjen, jeg får spille for folk å gjøre det jeg liker best.

Satser alt på musikken

Monica Heldal startet å spille gitar tidlig i tenårene, og har alltid likt å synge, men hadde da ingen tanker om å bli musiker. For to år siden reiste hun til Irland, der hun fikk spillejobber foran et mindre publikum på puber. Det var etter oppholdet i Irland, da hun reiste tilbake til Norge, at hun bestemte seg for å satse på musikken.

[img107709_2LM]

- Etter en periode der jeg spilte konserter rundt om i Irland og Norge, bestemte jeg meg for å se hvordan det kunne gå som artist. Jeg bestemte meg for å satse fullt på musikken, sier hun. - Jeg lærte og vokste utrolig mye på de to årene.

- Men blir du aldri nervøs? 

- Jeg er alltid litt nervøs, men har lært å gjøre det om til en god ting, jeg tar fram "fighter-instinktet" i meg og lar ikke nervøsiteten gå ut over noe, ler hun.

 

- Hvordan reagerte familie og venner da du skulle satse på musikken, en bransje som ofte kan oppfattes som usikker og tøff?

- Alle i familien og venner støtter meg fullt ut og er glade for at jeg får drive med det jeg liker, forteller hun med et smil i stemmen. - Faren min lærte meg å spille gitar og har gitt meg mange gode råd gjennom livet, fortsetter bergensjenta.

Inspirasjonen til tekstene Monica skriver kommer fra hverdagslige ting, av og til med sammenheng til opplevelser. Sangen «Silly Willy» som er med på debutalbumet, "Boy from North", skrev hun allerede som 16-åring.

- Mange av tekstene kommer fra ting som skjer i livet, sammenhenger med ting jeg har opplevd og folk jeg har møtt. Flere av tekstene er også veldig tilfeldige som ikke har noen spesiell betydning.

Neil Young og liste-pop

Hadde Monica fått gjort sammarbeid med hvilken som helst artist, ville det vært Neil Young. En av hennes store favoritter. Men jeg er også veldig spent på hva slags musikk Monica hører på «i smug» og som hun helt ikke snakker høyt om. Hva slags musikk er den talentfulle artistens «guilty-pleasure»?

- Hva kan det være, spør hun seg selv. - Alle har jo en guilty-pleasure når det kommer til musikken, ler hun videre. Til slutt innrømmer hun at overspilte singler på radioen er sanger hun ofte digger. - De hippe sangene som er ekstremt mye spilt på P4 og NRK Mp3 må nesten være min "guilty-pleasure", ler hun.

Den store drømmen

- Planen er å jobbe framover med nye sanger og planlegge en ny plate, en veldig morsom prosess jeg gleder meg til. I sommer er det flere festivaler jeg skal spille på, aller mest gleder jeg meg til Hove-festivalen. Til høsten blir det en ny turne med fullt band, avslører hun.

Til tross for at Monica Heldal trives foran det norske publikum, er den store drømmen utlandet.

 

Les også: Over alle forventninger

Les også: - Nettverk er nøkkelen