Sørnett

Spilldag på folkebiblioteket

12. november arrangeres "Nordisk spilldag" nok en gang på Kristiansand Folkebibliotek.

Publisert:

FOTO: Patrick Engelberg
FOLKEBIBLIOTEKET: 12. november arrangeres "Nordisk spilldag" på biblioteket. FOTO: Patrick Engelberg

- Spill er kultur, for å si det rett ut. Biblioteket er jo tradisjonelt noe en forbinder med noe gammeldags. Bøker, og eldre folk som sitter og leser avisen. Men her på biblioteket har de satset på litt moderne kultur. Film, spill, musikk, og jeg vil si vi er forholdsvis oppegående på disse områdene, kanskje mer enn andre biblioteker i Norge. Vi har en aktiv ungdomsavdeling, et godt tilbud til ungdommen, og for å få et godt tilbud til ungdommen så må du også satse på det som faktisk er ungdomskultur innenfor media. På biblioteket skal vi representere kulturen for alle aldersgruppene, forteller Espen Halvorsen, ansvarlig for arrangementet Nordisk spilldag i Kristiansand.

Kristiansand Folkebibliotek blir ett av mange bibliotek i Norge, Danmark, Grønland og Sverige som deltar på Nordisk spilldag, "en felles temadag i spillets tegn", som ble ble arrangert i Norge for første gang i 2009. I fjor kunne de skilte med over 120 biblioteker i deltakelse.

KINOSAL: Espen Halvorsen i kinosalen for deltakerne som vil spille spill med 18-årsgrense. FOTO: Patrick Engelberg
KINOSAL: Espen Halvorsen i kinosalen for deltakerne som vil spille spill med 18-årsgrense. FOTO: Patrick Engelberg

Fokus på spillkultur

Nordisk spilldag 12. november. ILLUSTRASJON: SPILLDAG.NO
Nordisk spilldag 12. november. ILLUSTRASJON: SPILLDAG.NO

- Opplegget er veldig opp til oss selv, men vi har en sentral komité som står litt for ideer og konkurranser som arrangeres på et nordisk plan. Nordisk spilldag er et samarbeidsprosjekt som skal inkludere alt som har med spill å gjøre, og det er mye, alt fra kortspill og brettspill, til dataspill - spillkultur i det hele tatt. Vi har spillkonsolene Wii, Xbox360 og Ps3, og det vil bli arrangert konkurranser her også.

Håper på flere deltakere

Halvorsen var fornøyd med fjorårets deltakelse, rundt 40-50 personer, men håper på flere i år. Helga har han brukt til å henge opp plakater rundt i Kristiansand, men har ennå ikke sjekket e-posten for å se om det er blitt noe trykk fra folkemassene.

-  I år håper vi selvfølgelig på flere, da bli det litt mer liv. Vi har blant annet et samarbeid med tegneserie - og brettspill-butikken Outland, og Kristiansand Spillklubb, så vi håper jo det kommer folk fra både spill - og brettspillklubbene derfra. Så vi får se. Det er jo fremdeles en måned før oppstart.

Daglig leder for Outland Kristiansand, Raymond Haugland, kan fortelle at de vil stille mannsterke med både brettspill og tv-spillet "Guitar Hero".

OUTLAND: Raymond Haugland, og de andre ansatte fra tegneseriebutikken, stiller med litt av hvert. FOTO: Patrick Engelberg
OUTLAND: Raymond Haugland, og de andre ansatte fra tegneseriebutikken, stiller med litt av hvert. FOTO: Patrick Engelberg

- Outland stiller mannsterke på den nordiske spilldagen, alle tre ansatte. Vi tar med oss store mengder spill - litt ukjente brettspill du kanskje ikke finner hvor som helst. Litt av hvert, nye opplevelser for alle som er interesserte. Ellers arrangerer vi en egen "Guitar Hero"-del,  så hvis noen vil komme og utfordre meg i "Hotel California", eller lignende - "Challenge accepted".

Ellers arrangerer vi en egen “Guitar Hero”-del,  så hvis noen vil komme og utfordre meg i “Hotel California”, eller lignende – “Challenge accepted”.

- Raymond Haugland, daglig leder for Outland Kristiansand.

Noe for alle

- Nordisk spilldag skal være inkluderende for alle fra forskjellige kulturer og aldersgrupper, forteller Halvorsen.

- Vi har bestemt oss for at arrangementet skal være for alle, fra skolealder og oppover.  Så hvis det er noen syv-åringer som vil komme og spille for eksempel Wii og barnespill,  så er de velkommen til det. Vi legger opp for alle aldersgrupper. Vi har også opplegg for foreldre. De må jo kunne ha muligheten for å sette seg ned og få tiden til å gå med diverse spill. Elektronisk, brettspill, kort. Vi skal også ha turnering i kortspillene “President” og “Boms”, smiler Halvorsen.

18 ÅR: Skal ikke se bort i fra at salen blir noe fullere 12. november. FOTO: Patrick Engelberg
18 ÅR: Skal ikke se bort i fra at salen blir noe fullere 12. november. FOTO: Patrick Engelberg

Samler folk

Halvorsen mener også arrangementer som dette er viktig, spesielt for de som for eksempel faller utenfor idretten.

- Det samler folk. Vi har jo allerede sett at vi leier ut masse spill på biblioteket, og de er stort sett utleid hele dagen. Det sitter jo mye ungdommer her utenom skoletid som spiller. Det samler folk fra forskjellige kulturer og aldersgrupper. Det er tydelig at det er et sted folk samles. Vi har også et stort tilbud innen film, og et godt forhold til tegneserie-miljøet i byen - en direkte sammenheng med at vi har et godt utvalg av tegneserier.