Sørnett

Sykler året rundt

Marit Ellefsen sykler uansett vær. Foto: Sindre Hovdal

Marit Ellefsen sykler uansett vær. Foto: Sindre Hovdal

Kristiansandere sykler mest i landet. De tøffeste sykler også på vinteren.

Publisert:

ATP (Areal- og transportprosjektet Kristiansandregionen) opplyser at Kristiansand er den byen i Norge med flest syklende. Av alle typer reise i kommunen ble 9 % foretatt på sykkel og Kristiansand leder derfor sykkeltoppen foran byer som Trondheim (8 %) og Stavanger (5 %). Dette er en undersøkelse som er gjort av Transportøkonomisk Institutt og er basert på litt over 1000 deltakere fra Kristiansand over et helt år. Det er naturlig å tro at de fleste sykler når snøen ikke er her, men enkelte er så tøffe at de setter seg bak styret også nå i februar.

Prosjektleder i ATP, Øystein Holvik, sykler selv nå på vinteren, og er svært godt fornøyd med de tallene undersøkelsen viser. Han kan fortelle at byen er en av de byene i landet som bruker så mye ressurser på vintervedlikehold. Det er sykkelstiene sammen med bussveiene som prioriteres først når brøyting og strøing skal gjøres. Det er åpenbart at forholdene i Kristiansand er vanskelige med værskiftet, men Holvik kan forsikre at det legges mye arbeid ned for at folk skal kunne sykle og kjøre kollektivt også nå på vinteren. Det jobbes i disse dager med en Sykkelhandlingsplan, som blant annet inneholder en mulig sykkelvei ut til Sørlandsparken. Holvik kan fortelle at de i denne sammenheng også jobber med å gi et enda bedre vintertilbud til syklistene i byen.

– Når mannen min sykler hele året kan jo ikke jeg være noe dårligere, sier Marit Ellefsen fra Søm.

Hun ser hver dag først ut av vinduet, men stort sett trosser alt av vær og sykler når hun skal ut.Ellefsen er stort sett veldig godt fornøyd med kommunen når det gjelder vintervedlikehold av sykkelstier og lignende.

- Og blir det for ille så går jeg bare av sykkelen og triller den lille biten det er nødvendig, forteller Marit.

Hans Christian Døsen sykler fra sentrum til UIA og det uten større problemer til tross for at han

[img35123_2LS]

sykler på piggfrie dekk.

Han mener at brøyting og strøing kunne vært litt bedre fra Lund til UIA, men at det i sentrum er svært bra.

– Det er bare friskt og godt å sykle nå, sier Hans Christian med et smil om munnen.