Sørnett

Trues til taushet

Ayaba Cho Lucas fra Sør-Kamerun deler sin livshistorie på universiteter rundt om i landet. Foto: Sindre Olav Edland-Gryt

Ayaba Cho Lucas fra Sør-Kamerun deler sin livshistorie på universiteter rundt om i landet. Foto: Sindre Olav Edland-Gryt

Studenter og akademikere trues til taushet i økende grad av regimer verden over. Med frysninger på ryggen og tårer i øynene satt publikum målløse mens Ayaba Cho Lucas forteller en livshistorie fylt av forfølgelse, flukt og menneskerettighetsarbeid.

Publisert:

Ayaba Cho Lucas entrer scenen og kikker seg rundt.

- Kan jeg sette meg, spør han og ser utover publikum som har kommet for å høre hans livshistorie.

Lucas er en tidligere aktivist fra Sør-Kamerun som ble utvist fra universiteter på bakgrunn av sin politiske aktivisme. Lucas gikk på et av de første engelsktalende universitetene i Sør-Kamerun som ble opprettet etter politisk press fra politikere og engelsktalende studenter. Likevel ble drømmen om en utdanning hengende i luften. Myndighetene gjorde det vanskelig. Det var lite midler, og studentene fikk det vanskelig når det kom til å fullføre utdanningen. Lucas og hans venner bestemte seg for å engasjere seg, og Lucas ble da utvist, torturert og trakassert.

- Jeg har hatt et vanskelig liv. Det har vært for traumatisk til at jeg kan huske det. Det føles som om jeg glemmer at jeg har det bra nå, forteller Lucas.

- Glede er ikkeeksisterende

Lucas går videre inn i detalj på flere deler av liver sitt. Han forteller om det året han levde inkognito.

- Det var ekstremt vanskelig, og jeg var så deprimert. Jeg hadde tjue steder jeg gjemte meg, og folk leste om meg i avisene. Alle var redde for å være i nærheten av meg, forteller han.

Historien hans fortsetter, og den ene grusomheten leder til den andre. Det er ikke tvil om at denne mannen har vært gjennom mye, og at å komme seg hit til Norge har vært en hard kamp. Lucas bor nå i Ås utenfor Oslo og studerer for å oppnå mastergrad i menneskerettigheter, og han gjør det meget godt på skolen.

- Å kun få A på skolen betyr ingenting for meg. Når en har opplevd så mye lidelse betyr det ingenting. Glede er ikkeeksisterende. Jeg mistet retten til å motta kunnskap, og kunnskap er makt! Dette er noe som blir tatt for gitt, avslutter Lucas.

SAIH

Det er på initiativ fra SAIH, Lucas og andre talere kom til Kristiansand på fredag for å dele sine livshistorier. SAIH jobber nå for å få til en ordning for utviste studenter.

- Tanken er at studenter som blir utvist på bakgrunn av undertrykkelse av ytringsfrihet skal kunne ta sine utdannelser ved universiteter i Norge før de returnerer til sine hjemland, forteller leder for SAIH Kristiansand, Maria Langås.

Dette er noe SAIH jobber aktivt for, og de har flere organisasjoner i ryggen som støtter forslaget. Forslaget skal senere sendes til UD, og forhåpentligvis vil det bli satt i gang en prøveordning med 30 studenter. Hvordan dette skal fungere i praksis, gjenstår å se. Universitetsstyret i Agder vedtok i dag at UiA skulle stille seg bak denne ordningen.

 

Les mer om Ayaba Cho Lucas' flukt fra Sør-Kamerun