Sørnett

- Det meldes om slåssing på stedet, kjør blått!

[nggallery id=539] Hundefører Nils Jørgen og Linus passer på at situasjonen ikke skal eskalere.

[nggallery id=539] Hundefører Nils Jørgen og Linus passer på at situasjonen ikke skal eskalere.

Skien: Det er beskjeden som kommer over sambandet. Dette fører til full spurt gjennom hele politihuset ned trappene og inn i bilen. Sirenene uler og bilene kjører raskt til side, nå teller hvert eneste sekund.

Publisert:

Alle ledige patruljer, kjør dit nå, det er meldt om slåssing med slagvåpen.

Det er meldt om slåssing på en adresse i byen og ordren er å kjøre full uttrykning til stedet og bistå de andre patruljene som også er på vei dit. Bak i bilen ligger politihunden Linus som er en fem år gammel politihund. Hans oppgave i dette oppdraget vil være å roe ned personene på stedet om det er amper stemning, i tillegg kan han brukes til veldig mye annet.

På stedet  har allerede innsatslederen dukket opp, og en patrulje  har kontroll på personene.  Alt ser etter forholdene greit ut, men likevel blir Linus rask tatt ut av bilen og tatt med inn på plassen, for å være i beredskap hvis noe skulle oppstå.  Han en stor ressurs som kan bidra til å løse mange vanskelige situasjoner og bare ved å ha han ute, så forebygger man bråk. 

- Vi har flere funksjoner på slike oppdrag. Først og fremst er vi her for å roe ned om det er amper stemning, og har noen forlatt stedet kan vi søke etter dem ved hjelp av sporsøk. Hunder har en ekstrem luktesans og kan følge spor i lang tid, sier hundefører Nils Jørgen Stamland.

Meldingen over sambandet lyder følgende: Tre personer er observert i en bil på en søppeldeponeringsplass. Personene har utløst alarmen på stedet. Vitner har beskrivelse av bilen de kjørte.

Mange branner i Telemark

Telemark har vært preget av mye branner den siste tiden. Dette har ført til at prioriteten på disse oppdragene er høyere. Når beskjeden fra et vitne kommer om at det brenner i et hus bærer det av sted igjen. Kursen blir satt direkte mot huset som angivelig skal stå i brann. Det går mange tanker gjennom hodene til politimennene i forsetet på bilen mens sirenene uler. De snakker sammen og avtaler hvordan de skal løse oppgavene de har når de kommer frem.

- Tar du med deg Linus og søker i området, så skal jeg snakke med brannvesenet, sier makkeren til Nils Jørgen.

[img125948_2LM]

Brannvesenet er også på vei, og melder litt senere at brannen er slukket. Det viser seg at det har vært brann i en container som sto tett inntil et hus. Linus sin oppgave her blir å søke i nærområdet etter personer som kan ha startet brannen eller gjenstander som kan ha blitt brukt til å starte den.

- Telemark er preget av mye branner for tiden. Dette er tilsynelatende uskyldige branner som viser seg at er påsatt. Det er ting som kunne blitt alvorlig. Det er et knippe med ungdommer vi kjenner godt til, som starter disse brannene i søplebøtter, containere, garasjer og ikke minst gressbranner, sier innsatsleder i Telemark, Bård Johansen som legger til at det er et høynet fokus på det om dagen.

Brannmennene på stedet forteller at det fort kunne ha begynt å brenne i huset om vindretningen ikke hadde vært slik den var.  Linus søker i området rundt og markerer på en gjenstand som blir sikret som bevis i saken. Hans jobb er vellykket. Det er nemlig et befolket boligstrøk som det går mange mennesker i, derfor er det vanskelig å få til et spor etter personer der.

På den korte tiden Linus jobber i området passerer opptil 10 personer forbi og mange er nysgjerrige på hva som har skjedd og kommer til å skje. Dermed er konklusjonen til hundefører Nils Jørgen korrekt i at det blir vanskelig å få til et godt sporsøk i området.

Får stor respekt

På vei tilbake fra brannen lyder beskjeden over sambandet: ”Vekterfirmaet på samme søppeldeponeringsplassen som alarmen gikk i går, har igjen gått. Tre personer har tatt seg inn og utløst alarmen. Vekterfirmaet har sett personene på overvåkningskameraet, og vet dermed at de befinner seg på stedet”.

Selv om politimennene har mange års erfaring begynner pulsen gjerne å slå litt ekstra når man kjører uttrykning og nærmer seg stedet der det har skjedd en kriminell handling. Man merker tydelig på stemningen i bilen at hundeføreren blir ekstra skjerpet og tenker på hvordan det best mulig skal gjøre seg å løse oppdraget.

- Se der, der står bilen de har brukt. Skulle nesten tro det var de samme som var her i går, humrer Nils Jørgen.

Flere patruljer blir sendt ut. Når hundepatruljen kommer frem er allerede to av de tre personene funnet. I det Linus kommer ut av bilen roper en av politimennene: ”nå har vi fått en politihund hit, da er det på tide å komme frem” og kort tid etter dukker den siste personen opp. Personene hadde ikke stjålet noe og overga seg veldig raskt. Dette viser hvor mye respekt folk har for en politihund. Og hvordan rolle de spiller i jobben de gjør.

[img125948_3LM]

- Ingen vil løpe, ingen vil finne på noe tull når det er en politihund i nærheten. Det er veldig betryggende for mannskapene å ha en hund som kan spore opp folk som gjemmer seg, sier Johansen.

Skaper trygghet

Litt tidligere på kvelden kom det inn en melding, som gikk på at en person hadde falt og  ikke så ut til å ha det så greit. Dette oppdraget måtte vente på grunn av mange andre hastende oppdrag, men nå er Linus klar til å lete etter denne personen. Siste observasjon av mannen er midt i sentrum, hvor det er mange mennesker som vandrer i løpet av kort tid.

- Det er nesten håpløst for oss og finne noen på denne måten, men vi gjør det vi kan for at alle skal ha det bra, sier Stamland mens han fører hunden Linus nedover bakgatene i sentrum.

Dette er typiske saker det er vanskelig å finne løsninger på. Om det ikke hadde vært en hundepatrulje på jobb ville letingen tatt adskillelig lengre tid enn det faktisk gjorde.

- Til noen oppdrag kunne man hatt 20 politifolk, likevel ville de ikke fått gjort den samme jobben som én politihund hadde klart på samme tid, sier innsatsleder Johansen.

-Hvor viktig mener du det er med en operativ hund på patrulje?

- Det står øverst på listen. Om jeg kunne valgt fritt hvem jeg ville ha med meg, hadde jeg valgt en hundepatrulje hver gang. Hundepatruljene er alfa og omega i mine øyne. De er ekstremt viktige innenfor nesten alle felt, sier Johansen bestemt.

Ugunstige tider

Klokken runder 24:00. Hundefører Nils Jørgen har endelig kommet hjem fra dagens vakt, han har gitt hunden Linus mat og nettopp satt seg ned i sofaen for å slappe litt av før han skal legge seg. Han skal nemlig tidlig opp med barna dagen etter, så ringer telefonen:

En mann har gått seg bort, vi har startet en leteaksjon. Kan du og Linus hjelpe til?

Da er det bare å komme seg i uniformen igjen og dra ned på jobben, for å starte leteaksjon etter en savnet mann. Vitner har sett mannen gå fra et spesifikt sted og Linus kan dermed gå spor etter han. Omtrent en halvtime senere blir mannen funnet i god behold og leteaksjonen var vellykket for både Nils Jørgen og Linus.

- Det er kanskje noe av det tyngste med jobben. Man må dra ut og kommer sent hjem igjen, men må like tidlig opp, sier hundeføreren.

- Hva gjør at du fortsetter med denne jobben da?

- Mye av drivkraften til å være hundefører ligger i det å lykkes. Å klare og løse oppdrag, det er en stor tilfredsstillelse og gir motivasjon til å fortsette og trene og jobbe med hund, sier en fornøyd Stamland etter et vellykket spor med funn.

For øvrig har hunden Linus blitt kåret til årets patruljehund i Norge på bakgrunn av den jobben han har gjort i løpet av året. Noe som er en stor annerkjennelse, både til Linus og hundefører Nils Jørgen.

Sterkt forhold

Politihunden Linus er en statseid hund, som hundefører Nils Jørgen har ansvaret for i hverdagen. Det har han hatt siden hunden var valp, noe som vises i det daglige. Begge har knyttet et sterkt bånd sammen og de kjenner hverandre utrolig godt, noe de må for å fungere i den daglige tjenesten.

[img125948_4RM]

- Linus gleder seg alltid til jobb og er rask til å hoppe inn i politibilen når vi kommer til stasjonen. Han vil helst inn og sitte i den, for å være med på alt som skjer. Han står gjerne på utsiden av døren og hopper av glede før jeg får låst opp, og vil sjeldent ut når vi er ferdig for dagen, sier Stamland.

Midt i papirarbeidet er det tid for en liten luftetur.

- Vil du være med ned og lufte Linus litt, spør Nils Jørgen.

Kursen blir satt ned mot hundestallen og Linus har ikke mye lyst til å gå ut av politibilen. Han nekter faktisk å bli med helt til han skjønner at det bare er en tur ut for å gå på do.

- Hvis han står i hundestallen og jeg kjører ut politibilen av garasjen, står han og hyler fordi han vil være med. Jeg tror han har et veldig godt hundeliv. Han får brukt hodet masse i jobben og trives utrolig godt med det han gjør, sier hans glade eier.

Praten sitter løst mens Linus gjør sitt fornødne. Han kommer tilbake når han er ferdig og kursen blir satt inn mot politihuset igjen. Nils Jørgen drar frem adgangskortet sitt og lener seg ned for å dra det i kortleseren. En halvmeter ved siden av han hopper Linus opp og ned for å komme seg inn. Nøyaktig slik Nils Jørgen fortalte kort tid i forveien.  I det døren åpnes løper han i full fart inn og hopper inn i buret på bilen, der skal han være og det er ikke snakk om noe annet.

Viktig ressurs

Hundene i Telemark er en vesentlig ressurs og blir mye brukt i den daglige tjenesten.

- Hundene vi har her blir brukt bortimot hver eneste vakt de er på. I tillegg er hundepatruljens tilstedeværelse veldig forebyggende bare ved å være ute, sier koordinator i hundetjenesten i Telemark Kittil Haugen.

Hundene er med i den operative styrken som er i tjeneste, i tillegg er de en ressurs som brukes i oppdrag hvor de har større forutsetning for å løse dem enn uten hunder.  Typiske oppdrag for hundene er redningsaksjoner, skarpe oppdrag for å unngå å bruke våpen. Hundene er et lempelig middel som vil si at de er en mildere form for våpen enn en pistol.

[img125948_5LM]

- De bidrar med stor trygghet, samtidig som de har forutsetninger for å løse oppgaver som vi ville brukt lang tid på, eller ikke har mulighet til å løse uten dem, sier Haugen som selv har hatt fem godkjente tjenestehunder.

Statseide hunder

Alle hunder som kommer inn i hundetjenesten nå er statseide, som betyr at de som maktmiddel blir eid av politiet, men den daglige treningen og hundeholdet blir utført av hundeføreren. For denne jobben får hundeførerne en kompensasjon på 5000 kroner i måneden etter at hunden er godkjent. Beløpet er på 2000 kroner når det er valp. Dette er en nasjonal avtale som ble forhandlet frem i 2012.

- Det er ikke alle som har forutsetninger for å bli hundeførere i politiet. Det krever mye tid og energi. For det første er det krav om fast ansettelse. Det er mye ekstra jobb og ha en politihund i hjemmet, det er hunder som er trent opp til å bite, men hvordan hundene er varierer veldig fra den ene til den andre hunden, sier Haugen som har vært i hundetjenesten i 34 år.

[img125948_6RM]

Hundeførerne trener hundene daglig i tillegg til at de har fellestreninger en gang i uken.  De blir trent opp i angrep, spor, rundering, lydighet med mer.

- Dette gjør at hundene kan oppfatte visse situasjoner som ”gjenkjennelige” fra treningen, og det gjør at hundeførerne må være påpasselige i hverdagen, sier den erfarne hundeføreren.

Hunden Linus er en erfaren hund som har mye trening bak seg. Han har flere ganger vært i skarpe situasjoner, men han har også siden han var valp vært med familien til Nils Jørgen.

- Det at Linus er en familiehund samtidig som han er utrolig flink til den jobben han gjør er veldig viktig for meg. Han kan fint gå sammen med alle i familien, forteller Nils Jørgen.

Litt senere samme dagen når Nils Jørgen er ferdig på jobb kommer han hjem og blir møtt av sønnen sin som Linus også blir veldig glad for å se. "På plass" sier den unge gutten og Linus kommer løpende bort og setter seg ned ved siden av han.  Man kjenner at gleden er stor i det man ser at det er en hund som kan fungere på flere arenaer enn kun på jobb.

[img125948_7LM]

Treningssamlinger

I tillegg til den daglige treningen og fellestreningene hundetjenesten har, foregår det av og til treningssamlinger over flere dager. Her trener sammenhengende på ulike scenarioer og situasjoner som kan oppstå i tjenesten.

En av de viktigste øvelsene som ofte blir gjentatt på slike samlinger er lydighet. Det er veldig viktig for hundene å ha en autoritær leder som til enhver tid er sjef over dem. Det gjør det også lettere for hundene, for da har de noe konkret å forholde seg til.

- Nå gir jeg kommandoer, også utfører dere dem, roper Haugen til de fem hundeførerne som er med på dagens trening.

- Fremad marsj. Høyre om marsj. Holdt.

[img125948_8LM]

Det er konkrete og klare beskjeder hundeførerne får, og de gjør alle som de får beskjed om.

- Hunder elsker en autoritær leder. Da vet de enkelt hva de har å forholde seg til, sier Haugen.

Dagen går og man er innom mange ulike øvelser for å dekke opp situasjoner som kan oppstå i den daglige tjenesten. Man skal nemlig være forberedt på at hva som helst kan skje.

Den siste dagen av samlingen er det en såkalt nivåtest som står for tur. Det vil si at man kaller ut en og en hund, som først skal ut og rundere i skogen og lete etter en person som har gjemt seg. Når hunden finner denne personen går den rett inn og bjeffer for å si ifra til hundeføreren hvor personen gjemmer seg.

- RUNDÉR, ljomer gjennom skogen.

Dette er beskjeden hundeføreren gir hunden sin. I full fart løper Linus ut. Et halvt minutt senere høres høylytt bjeffing, ikke langt unna. Hundefører Nils Jørgen setter i gang spurten inn i skogen for å se hvem og hva hunden har funnet. Der sitter det en mann som tidligere har gjemt seg.

[slideshow id=539]

På vei tilbake til bilene går alle og snakker om øvelsen og hvordan resultatet av den var. Alle er meget fornøyde med gjennomføringen. Plutselig hopper det ut en mann med balltre iført en bitejakke som blir brukt i hundetrening.

- Stans, ellers slipper jeg politihunden, skriker Nils Jørgen.

[img125948_9RM]

Personen fortsetter å løpe rett imot både Linus og hundefører Nils Jørgen.  Halsbåndet blir koblet av og Linus forsvinner i full fart og hopper rett i armen på mannen. Han faller raskt i bakken og paret Linus og Nils Jørgen har full kontroll på situasjonen.

- Dette var en meget god gjennomføring. Jeg føler vi er der vi skal være nå, konkludere Haugen.

Her er en liten videosnutt fra treningssamlingen:

[youtube]https://youtu.be/N3oUl2USy8M[/youtube]