Sørnett

- Dette er morgendagens helter

Det ble spilt mange kreative soloer under konserten på UiA. Foto: Tommy Solem

Det ble spilt mange kreative soloer under konserten på UiA. Foto: Tommy Solem

Det sier Benedikte Sofie Ribe, en av mange talentfulle musikere på musikkonservatoriet på UiA.

Publisert:

Konferansier for dagen, Anders Veiteberg, formidler en kjælighetshistorie med en dårlig slutt som følges opp av pianotoner, komponert av vår egen Edvard Grieg. Det er egentlig en eksamensoppgave, men studentene på institutt for klassisk og rytmisk musikk på UiA, ser ut til å storkose seg i sitt eget forsøk på å følge drømmen, nemlig å leve som musiker på heltid.

En turné står for tur og Benedikte Sofie Ribe, sanger i den klassiske delen av studiet, mener utøvere av klassisk og rytmisk musikk har mye å lære av å turnere sammen. Stykket kaller de "Sound of Spring" og det fremføres noen stykker som skal skape vårstemning mens noe er bare sanger de er meget fornøyd med.
- Det er ikke så ofte at vi gjør det på denne måten og jeg tror de på rytmisk har godt for å høre den klassiske delen av konserten og det samme i motsatt tilfelle, mener Benedikte

Knallharde opptakskrav
For midtveis i konserten rulles en form for lyddempere ned langs veggene for å minske klangen. Nå bemannes trommene, det gjøres klart med trompeter og fullt band og vi får presentert en raspete stemme som nesten kan minne om Marcus Mumford fra den folkeinspirerte gruppa Mumford & Sons. Det er et skyhøyt nivå blant sangerne, og Anders Veiteberg, som selv har fremført sitt stykke sammen med Bendikte, illustrerer hvor harde krav det er for å smette gjennom det trange nålhullet til dette studiet.

- Det søker rundt 100 sangere hvert år og av så mange så er det til slutt bare 3-4 som blir plukket ut. Du må ha noe spesielt i stemmen for å i det hele tatt bli lagt merke til når du kommer hit på opptaksprøve, sier Veiteberg.

[img88281_2LM]

Skyhoyt nivå
Akkurat det fikk Tobias Klaussen kjenne på. Han studerer musikkvitenskap i Oslo og søkte seg til konservatoriet nå i høst. Han har ingenting å utsette på hvordan opptaket gikk sin gang, men kjente kraftig på nivået som ble vist av enkelte som prøvde seg.
- Da vi satt og venta på å få spille hørte jeg dem sitte å prate og klimpre på instrumentene sine og forstod at jeg hadde ingen ting å gjøre der. De var på et helt annet nivå enn meg, sier Tobias.

Bendikte oppmuntrer de som får avslag til å møte opp neste år igjen. - Jeg trengte selv to forsøk på å komme inn her og det er veldig mange som ikke kommer gjennom begge delene av opptaksprøven før de har gjort to eller tre forsøk, sier hun og bekrefter med det at det virkelig trengs vilje og innsats for å lykkes i bransjen.

Marked for å spille blant folk
Til tross for en tøff bransje hvor meget få tjener til livets opphold, så er det nok av muligheter for å komme seg ut for å spille blant et variert publikum.

- Mange her på studiet har dannet band og spiller på steder hvor det normalt ikke er mange slike konserter. De tar personlig kontakt med stedene og alt skjer på eget initiativ, sier Benedikte.

I dag er det altfor mange i forhold til markedet som ønsker å leve som artister og musikere. UiA har øvrige musikktilbud for de som ikke kommer inn på konservatoriet. Anders' personlige erfaring er at mange går der av andre grunner. - De andre musikkstudiene her på UiA er nok tilrettelagt for de som ønsker å bli lærere eller bruke musikken på diverse måter, sier han.

 

http://www.youtube.com/watch?v=wNB3Kx3g1No&feature=youtu.be[/youtube]