Sørnett

Vil ha mer åpenhet og varme

Viktig med omtanke: Elevene ble oppfordret til å ta vare på hverandre og være mer inkluderende. Foto: Martine Haug Nysether

Viktig med omtanke: Elevene ble oppfordret til å ta vare på hverandre og være mer inkluderende. Foto: Martine Haug Nysether

- Reis dere opp og si nei til intoleranse og rasisme. Stå opp for de gode verdiene, som demokrati, varme og omtanke, sier en engasjert Trond Blattman i sin åpningstale.

Publisert:

Han er lederen for nasjonal støttegruppe etter 22. juli, hvor han selv mistet sønnen sin. Blattman mener det er viktig å se historien inn i nåtiden, og understreker at historien kan gjenta seg.

- Tragedien som skjedde på Utøya og i regjeringskvartalet er et eksempel på det. Det fins flere paralleller mellom disse hendelsene, forteller Blattmann, og trekker frem ekstreme holdninger og politiske syn som sentrale faktorer.

Nei til intoleranse

For sjuende året på rad samlet flere hundre niendeklassinger seg i Fønix Kino for å lære om hva som skjedde med jødene under andre verdenskrig. Samt hva som skjer i verden i dag. Svein Kvernes, seniordirektør hos oppvekstdirektøren, forteller at valget av Trond Blattman ikke var tilfeldig.

- Vi ønsket at Trond skulle holde åpningsappellen. Det er naturlig at 22. juli får en plass i denne markeringen, sier Kvernes til Sørnett.no.

[img53302_2RS]

Han legger til at Blattman tok opp viktige tema som det å tørre å stå frem, og det å si nei til intoleranse og rasisme. Etter åpningsappellen fikk elevene høre Mona Levin fortelle historien om en jødisk familie som måtte flykte fra nazistene.

- Det var veldig overraskende da hun avsluttet med å fortelle at det var hun som var jenta i historien, forteller Astrid Syrtveit.


Sterke historier

Det var tydelig at markeringen gjorde inntrykk på elevene. Syrtveit innrømmer at det er vanskelig å forestille seg at noen har levd under slike forhold. Hun får støtte av venninnen Maria Neset.

- Det er sterke historier, samtidig som det er veldig spennende og lærerikt å høre om.

Neset legger til at det er trist at slike hendelser også kan skje i Norge. Venninnene er soleklar på hva de kan gjøre for å hindre at noe liknende skjer igjen.

- Vi må trekke frem det positive i hverdagen, og ikke mobbe andre. Det er mange som blir mobbet, og ved å hindre det, kan vi bidra til at noe slikt ikke skjer igjen, avslutter de.

På elevenes premisser

[img53302_3RS]

Bjørn Rosendahl, historiker og ansatt i Stiftelsen Arkivet, mener det er flere grunner til at det er viktig å markere Holocaust-dagen.

- For det første at noe slikt kunne skje, samt å lære om hvordan det skjedde.

Han legger til at dette er et opplegg som elevene setter pris på.

- Det skjer litt på elevenes premisser, det handler ikke bare om at de skal sitte og motta mengder med informasjon. De er selv med og deltar.

Rosendahl understreker at det er sterke historier som møter elevene. Han forteller at de blir utfordret, ettersom elevene blir stilt ovenfor dilemmaer som de selv møter i hverdagen.