Sørnett

Vil rekrutere gutter inn i helse og omsorgsyrkene

Thomas (t.v),Viktor og Lars øver seg litt før de skal overbevise 10.klassingene om at omsorgsyrket er verdt å prøve seg på (Foto:Katrine Eide)

Thomas (t.v),Viktor og Lars øver seg litt før de skal overbevise 10.klassingene om at omsorgsyrket er verdt å prøve seg på (Foto:Katrine Eide)

Guttene har blitt fridd til, ønsket adoptert og har blitt utkonkurrert i tøying av bein av de eldre ved omsorgssenteret de jobber på. I går oppfordret de 10.klassingene ved Grim skole til å gi helse og omsorgsyrkene en sjanse.

Publisert:

Thomas Zernichow, Lars Wulff og Viktor Gran fra vågsbygd Videregående skole begynte alle som sommervikarer på Ternevik omsorgssenter for noen år tilbake.

I går fikk de videreformidlet lærdommen.

-    Jeg tror jeg er den som er mest nervøs, røper Thomas

-    Nervøs - du? Du e jo så flink! responderer Lars ganske fort.

Nå er det like før de tre guttene på 16 og 17 år skal inn og holde foredrag for 80 elever. Guttene er godt forberedt og tar en siste diskusjon på hvem som skal snakke først. De har reflektert over hvordan de har opplevd å jobbe blant de eldre, når de har forberedt seg til foredraget, forteller Viktor.

Gutter er spesielt skeptisk til omsorgsyrker, tror Thomas.

-    Jeg var skeptisk selv også, før jeg begynte å jobbe med det. Vi skal prøve å vise et morsomt bilde på slutten som skal få spesielt guttene til å tenke seg om, og refererer til bilde av Julius og en attraktiv sykepleier.

De har mange positive og morsomme opplevelser å fortelle om til 10.klassingene ved Grim skole, som nå snart skal velge arbeidsuke-sted. Rådgiver ved Grim skole forteller at det å velge utradisjonelt er en trend i tiden, før han presenterer guttene. Det er helt stille i aulaen.

 

Som å besøke bestemor

-     Når jeg jobber ved dagsenteret kommer jeg til dekka frokostbord, begynner Viktor.  Man sitter sammen med de eldre, spiser og snakker med de. Det er koselig, nesten akkurat som å besøke bestemora si.

Elevene smiler og lytter spent.

[img74777_2RS]

- Et yrke innenfor omsorgssektoren er verdt å prøve ut, forteller Lars engasjert.Guttene forteller i tur  verdien av tiden sammen med de eldre, hvor bra det er å ha en slik jobb på CV`en, og at eldrebølgen som kommer vil skape mange arbeidsplasser.

 

De eldre savner guttene

Siden de var under 16 år da de begynte å jobbe, ble de ansatt som «gledesspredere». Å spre glede er noe de har gjort også, skal vi tro leder ved Ternevik omsorgssenter Bente Wulff. Hun er også mor til en av guttene og er med som sjåfør i dag. Hun forteller  de eldre savner guttene veldig mye når de ikke er der. Hun tror at gutter er redd for at omsorgs- og helseyrker gjerne blir sett på som litt feminint, og spekulerer også i om man er dårlige til å promotere til guttene.

 

 Det ble litt hjertebank

-    Dere virka veldig avslappa, sier Bente etter det hele er over

-    Det ble litt hjertebank, men det gikk bra, forteller Thomas, før Lars sier at han tror det må være den største 10.klassen han har sett!

Da en gammel dame begynte å grine i starten da Thomas jobbet ved senteret, ble han litt usikker på hvordan han skulle oppføre seg.

-    Men slikt går seg til. Man lærer å bli kjent med de. Når man møter mennesker som er annerledes enn deg selv lærer man å tilpasse seg, og det er en verdifull egenskap uansett arbeidssted.

Lars er enig i det og understreker at han de siste årene har fått et nytt syn på de eldre. Han kan fortelle at det er de beste quiz spillerne han noen gang har møtt.

-    Er det mulig å vite så mye om alle mulige slags elver og konger?

[img74777_3RM]

-    Det er ikke alltid de husker navnet mitt, men de vet jo ALT som skjedde det året jeg ble født, skyter Thomas inn med et smil.

 

10% gutter

Bente Hansson, rådgiverkoordinator i Kristiansand kommune er også tilstede. Hun har ansvaret for at alle elevene i 10.klasse i Kristiansand, får arbeidsplasser i arbeidsuka.

Hun mener det er en sammenheng mellom hvor elevene er i arbeidsuken, og hvilken retning de velger av Videregående skoler. Hun håper flere, og spesielt gutter vil velge innenfor helse og omsorgs sektoren.

-    Norge er det landet i Europa med flest «delte» yrker. Innenfor Helse og omsorg på Videregående skole er det 90 % jenter og 10 % gutter.

[img74777_4RS]

10.klassingene skal snart ut i arbeidsuke

En av 10.klassingene ved Grim skole , Markus Martinsen, var tilsted på foredraget i dag.

Selv skal han mest sannsynlig til NRK i arbeidsuken, men vil vurdere å prøve denne retningen ved en senere anledning.

-    Det var veldig bra! Jeg fikk et helt annet syn på å jobbe med omsorg og helse nå.

Jørgen Haugeland som også går i 10.klasse er allerede interessert i helse og omsorg. Han skal selv jobbe i barnehage i arbeidsuken, og skjønner ikke helt hvorfor det er mest jenter som velger i den retningen.

[img74777_5LS]

 

 
Markus Martinsen sier han ble mer positiv til helseyrke etter foredraget