Sørnett

Manglende vedlikehold - Et bilde på storkommunen?

Jan Otto Rostrup syns det er dårlig at kommunen fortsatt ikke har fått fikset brygga på den populære båtplassen. Nederst i bildet ser man restene av brygga på Kapelløya som gikk i ekstremværet i fjor. Foto: Audun Engebrethsen

Jan Otto Rostrup syns det er dårlig at kommunen fortsatt ikke har fått fikset brygga på den populære båtplassen. Nederst i bildet ser man restene av brygga på Kapelløya som gikk i ekstremværet i fjor. Foto: Audun Engebrethsen

Innbyggerne i gamle Søgne kommune har merket seg endringer i skjærgården etter de ble en del av Kristiansand kommune. Sørnett har tatt turen ut til Olavsundet i Ny Hellesund, hvor søppeldunker og manglende brygge skaper frustrasjon hos båtfolket.

Publisert:

-Dette er en unik plass, så det er veldig rart at de ikke klarer å fikse den brygga etter halvannet år, forteller Jan Otto Rostrup som hadde lagt til med båten sin der den gamle brygga på Kapelløya i Olavsundet stod. Brygga røk i springfloen som oppstod under ekstremværet Knud som herjet våren 2020. Rostrup, som også er leder av Mandal båtforening, sier videre at det nesten er for galt hvis båtfolket skal gå enda en sommer uten brygga.

- Kommunen har hatt tid på gjøre dette, forteller Rostrup. Tross frustrasjonen har han  forståelse for at ting muligens går tregere i den nye kommunen. Han ser den samme tendensen i sin egen hjemkommune etter at Mandal slo seg sammen Lindesnes og Marnadal.
- Det blir flere som skal ha penger til sitt formål, og ting tar lengre tid, avslutter Rostrup.

Bli med ut i Olavsundet i radiosaken nede i artikkelen.

120 båter
Ann-Kristin Andersen fra Søgne deler frustrasjonen med Rostrup. Hun hadde tatt turen ut i Olavsundet med gode venner.

[img222437_2LM]

- I fellesferien har vi talt opp mot 120 båter her, så det er klart at den brygga er viktig. Mange av disse båtturistene har vært her tidligere, så blir de helt forvirra når brygga er vekke, og det bare er noen pinner igjen der den stod. Jeg tror mange blir litt skuffa, forteller Andersen som har benyttet seg av Olavsundet siden hun var barn.

Et annet område båtfolket ser en endring på etter Søgne ble en del av Kristiansand, er praksisen rundt søppeldunkene som er plassert i Skjærgården.
- Før stod dunkene ute fra påske til høstferien og på flere plasser enn nå, informerer Andersen. Hun har merket seg hvordan søppel lett blir liggende igjen, når dunkene ikke er plassert ut. Kristiansand kommune informerer om at de satt søppeldunkene i år i uke 21 (24. - 30. mai).

"Kommunen svir av millioner på en kunstsilo for noen få, mens noen hundretusener til ei brygge som folk flest har glede av, blir det ikke noe av"

[img222437_3RM]

Katastrofe 
En som ikke er imponert over den nye storkommunen Kristiansand, er Sigurd Berg Aasen. Han er grunnleggeren av Facebook-gruppa "Vi som vil ha Søgne tilbake" som nå har over 3100 medlemmer.
- Det er jo en katastrofe, sier Aasen på spørsmål om brygga i Olavsundet.

- Dette er et av de mest populære turistmålene vi har i Søgne, og de har hatt god tid på å bygge opp brygga igjen. Kommunen svir av millioner på en kunstsilo for noen få , mens noen hundretusener til ei brygge som folk flest har glede av, blir det ikke noe av. Det er ekstremt frustrerende for en Søgne innbygger å se, forteller Aasen.

Ikke blitt dårligere
Ragnar Olsen jobber i parkvesenet med fokus på friområde og skjærgård i Kristiansand kommune. Han er ikke enig i at forholdene i Søgne-skjærgården er blitt dårligere etter kommunesammenslåingen.

- Selv om vi har et større område vi dekker, nå fra Tånes i Søgne til Kvåsefjorden i Kristiansand, så vi er også blitt en større enhet med et bredere faglig miljø og flere stillinger, forteller Olsen. Han forklarer at tilgangen på mer utstyr og kompetanse har gjort at de får gjort større jobber mer effektivt, hvor han trekker frem opprustingen av turområder som Kvernhusløypa og brygger i Hummerviga i Søgne.

[img222437_4LM]

Prioritet
Kommunen prioriterer plasser som er populære, så Olavsundet er en prioritet og vi ønsker at alt skal være på stell, forklarer Olsen videre på spørsmål om brygga som ikke er fikset.

Av grunner til forsinkelser på brygga trekker han frem flere faktorer som har spilt inn; Søknader om penger til stat og kommune, samt anbud og befaringer som skulle skje på en koronavennlig måte. I tillegg ligger Olavsundet i skjærgårdsparken som strekker seg fra Oksøy i Kristiansand til Ryvingen i Lindenes kommune, hvilket legger en del begrensninger på hvor raskt noe blir fikset i vannkanten. Den nye brygga vil også bli en lang brygge i stedet for to mindre brygger som gikk med stormen. Dette bidro også til at prosessen tok lengre tid. Olsen forsikrer Sørnett om at alt det formelle nå er på plass og håper at brygga kan bygges før fellesferien. Dette er derimot ikke sikkert.

[img222437_5RM]

Kortere periode
Når det gjelder søppeldunkene bekrefter Olsen at perioden de står ute er blitt kortere med noen færre dunker enkelte plasser.
- Dette gjør at vi kan ruste opp områder i skjærgården og på land skikkelig, i stedet for å bruke tida på søpla på våren og høsten, når det er færre på sjøen, sier Olsen.
Selv om søppeldunkene står kortere ute, så har Olsen og de andre i skjærgårdstjenesten siden vinterferien gjort andre ting i skjærgården som å holde doene rene og ryddet øyene. Nå som dunkene er ute, så vil skjærgårdstjenesten regelmessig være ute for å tømme disse.

- Vi sjekker to dager i uka til vanlig og hver dag i fellesferien. Dunkene kommer til å stå ut ut august eller så lenge det er pågang av folk på sjøen, forteller Olsen.

[url=
[faktaboks]

[img222437_6LF]