Sørnett

Mann i 20-årene tiltalt for kroppskrenkelse

Tinghuset i Kristiansand. Foto: Josefine Mikalsen Øien

Tinghuset i Kristiansand. Foto: Josefine Mikalsen Øien

En mann i 20 årene fra Agder, møtte torsdag morgen opp i tinghuset i Kristiansand etter å ha blitt tiltalt for en grov hendelse i mars, 2022. Han er godt kjent for politiet fra før av, etter flere hendelser med narkotika og små tyveri. 

Publisert:

Han var tiltalt for kroppskrenkelse etter straffelovens §273. Ifølge tiltalebeslutningen var grunnlaget for tiltalen at den tiltalte hadde slått ned den fornærmede i ansiktet med en knyttet hånd. Den fornærmede skal som følge av slaget ha blitt påført et kutt i bakhodet på ca. to til tre centimeter som måtte sys med to sting.

Hendelsen skal ha funnet sted i Kristiansand, utenfor McDonald's en lørdagskveld i mars 2022. 

Da den tiltalte forklarte seg for retten, tilstod han alle forholdene i tiltalebeslutningen. Han forklarte også videre at han var på vei fra Skagen og opp til 7/11 for å kjøpe seg nye sigaretter, før han møtte den fornærmede på gaten utenfor McDonald's. 

- Den fornærmede hadde lagd grimaser, og kom med rasistiske utsagn som “jævla utlending” og “Taliban faen.” Jeg oppfattet han som truende og aggressiv. Dette resulterte i at jeg slo ham med min venstre hånd, i redsel for at han skulle slå meg, forklarte den tiltale seg for retten. 

Den tiltalte forklarte videre at han slo med flat hånd, samt at han har opplevd rasisme hele livet, og at han blir veldig provosert av det. Videre fortalte han at han var beruset. 

- Jeg var litt beruset men ikke overberuset. Likevel tolket jeg det den fornærmede sa som klart, og rasistisk, forteller han retten. 

Husker ikke noe fra hendelsen.
Da den fornærmede mannen i 20 årene tok til vitneboksen, forklarte han at han husker ikke tiden før, under eller etter hendelsen, på grunn av en hjernerystelse han pådro seg av skaden han fikk.

Når han ble spurt av forsvareren om han kunne ha ytret disse utsagnene, samt vist fingeren, svarte han at han ikke kunne ha gjort det. 

[img243455_2LM]

- Jeg er ikke den type person, som noen gang ville tenkt på å si disse ordene, selv i en beruset tilstand. Jeg har ikke fått noen kommentarer fra venner om at jeg har vist fingeren til noen, forklarer den fornærmede seg til forsvareren. 

I retten ble det lagt frem flere bevismaterialer.
To videoer fra overvåkingskamera fra innsiden og utsiden av McDonald's, samt bilder av skaden tatt av politiet i ambulansen, ble vist for retten. Videoen fra utsiden viste at den fornærmede hadde vist fingeren, men ikke hva som hadde skjedd i forkant.

Ifølge flere vitner som har sett situasjonen, skal det ha oppstått munnhuggeri mellom de to partene. 

- Den fornærmede skal ha blitt slått bevisstløs, og påført et kutt på bakhodet som følge av slaget, forklarer det ene vitnet. 

Dette blir bekreftet av politibetjenten som var på oppdrag angående hendelsen, og som selv vitnet i retten.   

- Når jeg ankom stedet var det en bevisstløs mann på bakken. Det tok ca. et minutt fra jeg ankom til den fornærmede var tilsnakkelig, forklarte politibetjenten. 

[img243455_3RS]

Uenighet om beslutning
Aktoren mente at den tiltalte skulle bli dømt etter straffelovens §273, som omhandler kroppsskade, med en dom på 120 dagers betinget fengsel og et erstatningskrav på 25 000 kr til den fornærmede. I tillegg må den tiltalte betale en sum på 400 kr til den fornærmede for utgiftene hos legevakten.

På grunn av tiltaltes økonomiske situasjon var det ikke aktuelt å pålegge ham å betale rettskostnader.

Forsvareren var derimot uenig med det meste aktoren kom med. Forsvareren mente at den tiltale skulle bli dømt etter straffeloven §271 eller §272 som handler om kroppskrenkelse og forholdene før. Han mente at dommen enten skal være betinget, samfunnsstraff eller frikjent.

Den tiltalte var enig med samfunnsstraff etter som han er motivert for å komme i jobb, og en fengselsstraff kan ødelegge for jobbmuligheter.

- Etter fire til fem år uten jobb, er jeg veldig nære med å få en jobb i en restaurant her i byen, fortalte den tiltalte.

Skulle den tiltalte bli dømt etter straffelovens §273, mener forsvareren at dommen skal senkes fra 120 dager til 45 eller 60 dager. Dette med tanke på hvor lenge siden hendelsen tok sted. Til slutt ønsker forsvareren å senke erstatningskravet betydelig med tanke på den tiltaltes økonomiske situasjon. Forsvareren er også enig med aktoren angående rettskostnadene.

Den endelige dommen faller 20. februar.