Sørnett

Mitrovica – en splittet by

NEW BRIDGE: Broen fungerer i realiteten som en grense mellom byens todelte nasjonaliteter blant innbyggerne. FOTO: Krister Kvinlaug

NEW BRIDGE: Broen fungerer i realiteten som en grense mellom byens todelte nasjonaliteter blant innbyggerne. FOTO: Krister Kvinlaug

Byen Mitrovica ligger nord i Kosovo, nær grensen til Serbia. Byens innbyggere er todelt, på den ene siden bor det kosovoalbanere, på den andre bor det serbere. De to nasjonalitetene er adskilt av en bro midt i byen.

Publisert:

For mange sitter sårene fra Kosovokrigen fortsatt dypt, og forholdet mellom kosovoalbanere og serbere er generelt sett dårlig. I 2014 ble situasjonen såpass anspent at EU sendte inn politistyrker for å bevare ro og orden i Mitrovica.

Når vi kommer kjørende, ser det ved første øyekast ut som en helt vanlig by. Det er en varm solskinnsdag i oktober, iallfall etter norske standarder. Klokken er tolv på dagen og gatene er fulle av mennesker som nyter lunsjtiden ute.

Splittelsesbroen
Vi parkerer bilen og tar en runde til fots i sentrum. Det tar ikke lange tiden før vi ser Mitrovica-broen, også kjent som New Bridge eller Ibar River Bridge. Broen er i senere tid blitt et symbol på splittelsen mellom Kosovo og Serbia, da det bor rundt 80.000 kosovoalbanere på sørsiden av broen, og omkring halvparten så mange serbere på nordsiden. I dag er broen sperret av to politibiler med italienske flagg. Ute står en politimann og observerer folkemengden.

[img184947_2RM]

Vi går over broen til den serbiske siden og det føles som vi er i Serbia. Rundt oss kan vi se serbiske flagg over alt. Resturantene reklamerer for serbisk øl, butikkene selger serbiske aviser og merkevarer, og prisene er i serbisk valuta. På husveggene henger bilder av personer vi antar har høy status i serbisk historie.

Blokkbrann
Litt nedenfor gaten vi befinner oss i, kan vi se en blokk som er svartmalt av brann. Blokken er totalskadet, men det bor fortsatt folk der. Litt senere på dagen møter vi den kosovoalbanske journalisten Islam Morina, som gir oss bakgrunnshistorien for brannen.

- I bygget bodde det en serber som offentlig støttet Kosovo’s selvstendighet. Vi antar at det er grunnen til at bygningen ble satt fyr på. Folk bor fortsatt i bygget fordi de ikke har noe annet sted å gå, forklarer Morina.

[img184947_3RM]

Han forteller videre at ingen omkom i brannen, men at det forekom mindre alvorlige skader på brann- og redningsmannskap.

– Alltid politiske spenninger
Vi oppfatter stemningen som lite amper, men sånn har det ikke alltid vært.

– For ti år siden kunne jeg ikke ha forestilt meg å besøke den serbiske delen av byen. Jeg kunne ha blitt angrepet, banket og ranet. For to uker siden var jeg der sammen med samferdselsministeren, som faktisk var det første offisielle besøket av en minister på den siden av broen, og da var det rolig. Det pågår alltid politiske spenninger, men blant vanlige innbyggere er det stort sett rolig, forteller Morina.

– Bare mennesker som ønsker å leve livene sine
Vi holdt oss midt i byen og gikk ikke spesielt langt nordover i den serbiske delen av byen.

– Om dere hadde gått lenger nord ville dere sett gamle hus og lastebiler fra andre verdenskrig. Det er en gammel serbisk bosetning. Jeg synes synd på dem. De har ingen interesse av politikk og er bare mennesker som ønsker å leve livene sine. Det er gjenger i Mitrovica som holder dem under kontroll og de kan ikke flytte, forteller en tankefull Morina.

Saken fortsetter under kartet. (Noen ganger må man oppdatere siden for at kartet skal dukke opp).

Norddelen av byen, siden hvor det bor omkring 40.000 serbere, er et landområde Kosovos myndigheter vurderer å gi til Serbia mot å få den serbiske byen Presevo, hvor albanere er dominerende blant innbyggerne, i gjengjeld. Dette fredsinitiativet har imidlertid vekket store reaksjoner blant befolkningen på begge sider i form av store demonstrasjoner.

Vi har reist til Kosovo for å undersøke hvordan det står til med landets mediesituasjon og pressefrihet i dag. Les resten av vår reportasjeserie her:


  1. Kosovos tuburlente historie

  2. Slik dekkes Kosovo i norske medier

  3. Tidligere utenrikskorrespondent: – Vi ble nok fanget i et propagandaapparat

  4. Fotograferer norske soldaters liv og virke

  5. Norsk militærpoliti beskyttet både albanere og serbere

  6. Forsvarstopp fikk sterke tillitsforhold til norske journalister under Kosovokrigen

  7. – Kosovo trenger medienes vakthundrolle

  8. – Landets uavhengighet bør gjenspeiles i mediene

  9. Kosovoalbansk journalist: – Ønsker et profesjonelt, fritt og uavhengig media

  10. Mitrovica - en splittet by

  11. Bildeserie fra Kosovo