Sørnett

100 konserter og forestillinger på ti dager

Isak Nygaard spiller på Kilden i kveld. Foto: Ida Charlotte Brandsrud

Isak Nygaard spiller på Kilden i kveld. Foto: Ida Charlotte Brandsrud

I kveld står Isak Nygaard på scenen på Agder Teater med sin laptop og presenterer resultatet av tre års musikkstudier på UIA.

Publisert:

 

 

I løpet av de ti neste dagene skal det fremføres over 100 konserter og forestillinger av teater-, kunst- og musikkstudenter i Kristiansand.

- Du kan trygt si at jeg er temmelig nervøs, men ikke på grunn av musikken jeg skal fremføre, sier rytmisk musikk student Isak Nygaard.

I kveld fremfører han sin eksamen på intimscenen på Agder Teater.

- Jeg er veldig studionerd, så jeg er ikke vandt til å stå på scenen. Jeg foretrekker nok av natur å stå mer i bakgrunnen, sier han.

For tre år siden var det oppstart av studiet "laptop som hovedinstrument" for første gang ved UIA. I følge universitetet sin hjemmeside legger studiet  stor vekt på utøving, komposisjon, programmering og produksjon av den elektroniske musikken. I kveld skal de første studentene som fullfører sin bachelor fremføre sin musikk for sensor og en av dem er altså Isak Nygaard.

Han valgte laptop linjen på rytmisk musikk på UIA fordi han visste at nivået var høyt.

- Og det er mange bra mennesker å bli kjent med, legger han til.

Miljøet er viktig

Nygaard forteller at det viktig å ha et miljø som presser han til å bli bedre og kan motivere han til å lage god musikk.

- Det går ut på å finne ekspressive og humane måter å utrykke seg på i et digitalt landskap.

Han nevner Jan Bang som en av de som har inspirert han mest til å åpne øynene for nye måter å tenke på innenfor musikk, hvor Nygaard har måttet utfordre sin egen estetikk og tankegang.
- Jeg har fått mulighet til å jobbe med musikere som er langt over meg i musikkbransjen, så jeg har vært nødt til å prestere hele tiden.

Populært å lage digitalmusikk i Norge
Den siste tiden har flere norske musikere som Alan Walker, Kygo og UIA-student Sonny Alven (Sondre Alvestad) etablert seg i musikkverdenen med digitalt verktøy som hjelpemiddel.

- Tilgjengeligheten til digitale verktøy gjør det mulig for nesten alle å skape tilnærmet profesjonelle produksjoner. Drømmen virker nærmere enn noen gang, sier Nygaard. Han er likevel litt kritisk til hvor enkelt det er og mener at det er en overflod av produsenter som har lyst til å bli neste DJ-superstjerne.

-Jeg tror det mange glemmer i prosessen er at det er viktig å like det en gjør og være seg selv, det er alt for mange som tror de kan være copycat og oppnå "verdensherredømme". Jeg tror egentlig bare at selve DJ/EDM (Electronic Dance Music)-fenomenet er veldig hot, men jeg føler ikke at det nødvendigvis er representativt for UIA sin laptop-linje. Det er et veldig stort mangfold på UiA. og det er mye spennende som skjer i alle sjangre.

Allerede i gang med planene etter fullført bachelor

Nygaard holder på og bygge studio ute på Odderøya, under samme tak som Jan Bang, BPM og Endre Kirkesola. Han og kameraten Anders Risan starter et konsept hvor de ønsker å bygge opp artister. De to fungerer som en produsentduo og har allerede to artister i stallen og flere i oppstartsfasen. En av dem er Michael Kabia, som de slipper 10. juni.