Sørnett

A - eller B universitet

Engasjert: Som tidligere rektor på UiA holdt Ernst Håkon Jahr et veldig engasjerende foredrag på UiA i dag

Engasjert: Som tidligere rektor på UiA holdt Ernst Håkon Jahr et veldig engasjerende foredrag på UiA i dag

I dag ble det holdt foredrag i kantinen på UiA og temaet var at Universitetet i Agder har blitt omtalt som et B universitet.

Publisert:

Det var UiA - pensjonistklubb og UiA - Seniorsentrene  i samarbeid med Eldreakademiet som arrangerte dagens foredrag. Det var godt oppmøte i dag, bedre enn vanlig forteller Orla Anderssen, leder for Eldere akademiet.
- Dette er jo et toppaktuelt tema, sier Thor Einar Hanisch, som er leder for UiA Pensjonistklubb og UiA - Seniorsentrene.
- Universitetet i Agder er fersk, med det er godt, sier Hanisch, som legger vekt på det tar tid å bygge opp et universitet på linje med de eldre.

Disputerer til andre Universiteter
Foredragsholder i dag var Professor Ernst Håkon Jarh, tidligere rektor ved Universitetet i Agder. Han forteller det alltid snakkes om at nye universiteter aldri produserer nok i starten.
- I fjor hadde Universitetet i Agder bare ni doktorgradkandidater. Men det tar tid å distribuere kandidater, sier Jahr. Som også sier at mange doktorgradkandidater distribueres til andre Universiteter. Da blir det ikke nevnt at de er ansatt, har biveileder eller hovedveileder i Agder.

Ikke økonomist til rette lagt
En av de som møtte opp på foredraget i dag var Knut Brautaset, som var rektor på Høyskolen i Agder fra 1994 til 2000.
- Politikerne ønsker ikke å ha A - og B universiteter. Men de legger ikke økonomisk til rette for at Universitetet i Agder og Stavanger ikke står i fare for å bli B universiteter, sier Brautaset.

Tar alltid litt tid
Nye universiteter får alltid høre de ikke leverer i forhold til de eldre universitetene.
- Når Tromsø ble universitet tok det 25 år før de kom opp på nivå med de daværende universitetene i Norge. Universitetet i Bergen startet i 1948 og det var ikke før på 70 - tallet det ble anerkjent på samme nivå som Oslo,  sier Jahr. Og avslutter med å si at Norge egentlig ikke har noen A – universiteter.
- Det er forskjell på de Norske universitetene. Men når vi ser verden under et, har ikke Norge egentlig ingen A - universiteter. Vi har noen A - miljøer på noen av Universitetene. Men hele Norge må utvikles, sier Jahr.

[img18860_2LM]