Sørnett

- Alle er innstilt på streik

Disse avisene er blant dem som kan bli tatt ut i streik. ILLUSTRASJONSFOTO: Morten Marius Larsen

Disse avisene er blant dem som kan bli tatt ut i streik. ILLUSTRASJONSFOTO: Morten Marius Larsen

Journalister i åtte agderaviser vil streike fra fredag, dersom det ikke blir enighet i meklingen.

Publisert:

Meklingen mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes landsforening startet litt etter klokken 10.00 i dag.

-Alle som er tatt ut er innstilt på streik, dersom de ikke får gjennomslag i forhandlingene, sier leder i Agder journalistlag, Anne-Berit Larsen.

Åtte agderaviser

Av agderfylkenes femten aviser kan åtte bli tatt ut i streik fra i morgen. Dette gjelder Agderposten, Aust-Agder blad, Farsunds avis, Grimstad adressetidende, Lillesandsposten, Lindesnes, Tvedestrandsposten og Vennesla Tidende. Den 25. mai vil også Fædrelandsvennen streike, dersom partene ikke kommer til enighet før den tid.

- Hvilken konsekvens vil en streik få for nyhetsstrømmen i Agder?

- Det er ikke et enkelt svar på dette. Redaktørene kan fremdeles gi ut avis selv om journalistene streiker, og mange av de små avisene vil forsøke å fortsette. For journalistene er det vesentlig at stoff de har laget ikke blir brukt, forteller Larsen.

Vanskelig konflikt

Forhandlingene dreier seg om et eventuelt lønnstillegg. Ifølge Larsen kommer journalistenes lønn fra to hold: sentralt og lokalt. De siste årene har det vært trange tider i avisbransjen, og mange aviser har gått i nulloppgjør i de lokale forhandlingene. Dermed har andre yrker fått et forsprang.

- Lønnssystemet er et viktig prinsipp, og det siste året har journalistene hatt en negativ lønnsvekst. Flere har måtte godta nulloppgjør lokalt, forklarer Anne-Berit Larsen, som legger til at hun ikke vet noe om hvordan forhandlingene foregår.

- De holder kortene tett til brystet, sier hun.

Meklingen har frist ved midnatt. Larsen opplyser at det allerede er leid inn streikelokaler i Arendal og Kristiansand.