Sørnett

Åpning av det nye Birkenes-observatoriet

Kjetil Tørset, avdelingsdirektør i NILU, er stolt av å kunne åpne det første observatoriet på fastlandet som kan måle Co2.

Kjetil Tørset, avdelingsdirektør i NILU, er stolt av å kunne åpne det første observatoriet på fastlandet som kan måle Co2.

I dag åpnet det første observatoriet på fastlandet som kan måle nivået på Co2 i atmosfæren.

Publisert:

- Vi har fått en helt ny mulighet til å studere de temaene som er politisk interessante knyttet til klimaendringer, sier Kjetil Tørseth ved Norsk Institutt for Luftforskning.

Han er avdelingsdirektør for Avdeling for regionale og globale forurensninger ved NILU. Med observatoriet på Birkenes blir det nå mulig å måle og studere utslipp av CO2 og metan.

- Det betyr utrolig mye for oss å kunne åpne en slik stasjon. De politiske interessene går i dag ut på hvordan man kan få ned utslippene av CO2 og metan slik at man unngår en uheldig klimaeffekt, sier Kjetil Tørseth.

Birkenes i Aust-Agder har lenge vært blant de aller viktigste stasjonene i Europa for måling av grenseoverskridende luftforurensninger. Det nye observatoriet er bygget på toppen av en ås og er betydelig oppgradert.

- Det er investert i avansert instrumentering som gjør at man kan forstå mer av klimaendringene og de komponentene som påvirker klimaet, forteller Tørseth.

Stasjonen skal med de nye avanserte måleapparantene måle nivået av klimagasser som CO2, som regnes som den viktigste drivhusgassen, etterfulgt av metan som regnes som den nest viktigste.

[img6649_2RM]

Verdifull stasjon

Det er få slike stasjoner i Europa, og i Norge finnes det to. I tillegg til det nyåpnede observatoriet på Birkenes, finnes det et på Zeppelinfjellet ved Ny-Ålesund på Svalbard.

- Stasjonen er verdifull fordi den har veldig lange tidsserier. Det vil si at den har en måleserie for mange viktige komponenter. I tillegg er den utviklet med et stort antall måleinstrumenter så den gir god mulighet til å forstå hva som skjer i atmosfæren.

Det gamle observatoriet måler sur nedbør

Like ned i bakken fra åsen finner man det første observatoriet som ble åpnet i 1971. Fokuset på denne stasjonen skulle være sur nedbør, blant annet fordi fiskebestandene på sørlandet forsvant, noe som skyldtes langtransportert forurensning.

[img6649_3LM]

- Her benyttes ulike instrumenter for måling av kvikksølv i nedbør, hovedkomponenter som kalsium og sulfat, samt tungmetaller som f.eks. bly og sink. I tillegg finnes det passive prøvetakere for miljøgifter i nedbøret, forteller Wenche Aas, seniorforsker på avdelingen for atmosfære og klima i NILU.

[img6649_4LM]

Viktig for myndighetene

Miljøovervåking er den viktigste bærebjelken i alt som miljømyndighetene gjør. Den er helt nødvendig for å fortelle hvordan miljøtilstanden er, hvordan den endrer seg og for å forstå endringene.

[img6649_5RM]

– Overvåkingsstasjoner som denne som bringer så mye nye resultater er utrolig viktig for oss i myndighetene. Den gir oss mye data på klima, CO2, partikler og miljøgifter. Vi trenger denne kunnskapen for å vurdere hvilke tiltak vi skal foreslå til politikerne og for å påvirke i internasjonale prosesser. Det sier Marit Kjeldby, avdelingsdirektør på avdeling for tilsyn og vann i Statens Forurensningstilsyn.

Plassering på Birkenes

65% av Norges befolkning bor sør for linjen Oslo-Bergen. Birkenes er det eneste observatoriet som foretar de målinger som trengs for å forbedre klimavarsler i denne delen av Norge.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor forurensningen kommer fra fordi luften har gjerne sirkulert i mange uker. Mens her i Birkenes ligger vi i såpass nærme Storbritannia og Vest-Europa at vi får signaler som er lettere å tolke, sier Kjetil Tørseth.

Ikke bare CO2
Det nye observatoriet inkluderer også avanserte målinger relatert til karakterisering av partikler, noe som har stor betydning for problemstillinger innen helse og klima.

Oppgraderingen vil også bistå til en helhetlig og tverrfaglig tilnærming til både lokale, regionale og globale forurensninger.

Oecd