Sørnett

ARBEIDSUKE: Arbeidsjernet fra Holte skole

Agathes hovedoppgave på Goman er å pakke bakevarene, men hjemme tar hun ofte frem bakebollen. - Jeg er ekstra glad i kaker, forteller hun.

Agathes hovedoppgave på Goman er å pakke bakevarene, men hjemme tar hun ofte frem bakebollen. - Jeg er ekstra glad i kaker, forteller hun.

Agathe Retterstøl (15) har arbeidsuke på Gomans bakeriutsalg i Rigedalen. – Det er mer slitsomt enn jeg trodde, forteller hun.

Publisert:

- Hvorfor arbeidsuke her?

Agathe ser på meg som om jeg er fra en annen planet. Hun beveger seg bort fra den snurrende brødmaskinen.

- Det er jo et bakeri! utbryter hun og ser bort mot gjærbaksten.

Trives med søtsaker

Hjemme hos Agathe går det ikke lang tid mellom hver gang bakebollen tas frem. Kaker er hun ekstra svak for.

- Brownies er favoritten, sier hun samtidig som blikket løfter seg mot taket. Smilet brer seg om munnen hennes.

I arbeidsuka jobber 15-åringen mest med å pakke bakevarene. Arbeidsdagen starter før det har blitt lyst ute og hun går hjem i skumringen.

- Det er mer slitsomt enn jeg trodde. Arbeidsuka er virkelig en smak på arbeidslivet! konstaterer hun.

Vanskelig valg

Hendene hviler på de smale hoftene, og Agathe tar en liten pause fra å ta pakke inn brødene som flyr ned fra båndet i racerfart. Agathe må snart velge hvilken linje hun skal ta på videregående, og med mange interesser er valget hardt.

- Det er så mye jeg vil. Jeg har tenkt på alt fra design og håndverk, matfag og tekniske fag! Det som er så positivt med denne uka, er at jeg får mer innsikt i hva en jobb som baker kan gå ut på, forteller hun.

Åttetimersdager på jobb er helt nytt for Agathe. Men hun er ikke ensom, selv om hun er den eneste fra Holte skole som har valgt å ha arbeidsuke på bakeriutsalget.

- Jeg har blitt tatt veldig godt imot av alle som jobber her, det virker som et kjempebra arbeidsmiljø, sier 15-åringen.

Fornøyd sjef

Hun har ikke bestemt seg for om hun skal søke sommerjobb på Goman eller om hun skal velge matfag på videregående. Men en ting er sikkert. Hun er et arbeidsjern.

- Agathe gjør en kjempejobb, forteller Kjetil Thorkildsen, ekspedisjonsleder på fabrikkutsalget.

Flere uker i året tar Goman imot elever som vil ha arbeidsuke på utsalget.

- Vi er nesten alltid fornøyd med elevene som kommer hit, og flere har fått sommerjobb i etterkant av arbeidsuka, sier Thorkildsen.

Han tror at noe av grunnen til at elevene velger Goman, er den varierte arbeidsdagen.

- Elevene er aldri mer enn en time på samme plass. De er ofte slitne første dagen, de jobber stort sett fra klokka åtte til fire. Men de får enkle arbeidsoppgaver, så det ikke blir så mye å sette seg inn i, forklarer han.

[img50176_2LM]

Agathe konsentrerer seg om å fange brødet som kommer mot henne. Hun pakker det og ti andre brød inn i plastposene før hun spaserer mot sjokoladebollene. Selv har hun ikke fått mulighet til å jobbe i bakeriavdelingen på Goman.

- Til nå har jeg bare pakket inn bakervarene. Det er veldig gøy det også, da. Særlig skolebollene. I går spiste jeg fire, forteller hun. Rødfargen sprer seg ut over ansiktet og like etter fylles rommet av latter.

- Jeg har bare hatt en i dag altså! utbryter hun om kapp med latteren.