Sørnett

– Betyr mye for regionen

Dette lasteskipet ble seende lite ut i forhold til Independence of the Seas. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

Dette lasteskipet ble seende lite ut i forhold til Independence of the Seas. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

Onsdag morgen la et av verdens største cruiseskip til kai i Kristiansand. Independence of the Seas er det største cruiseskipet som noensinne har besøkt byen.

Publisert:

[nggallery id=442]

– Det betyr mye for regionen å få dette skipet hit, forteller driftssjef for Kristiansand Havn, Thomas Granfeldt jr.

Med en kapasitet på 4.370 passasjerer og 1.360 ansatte kan skipet huse flere folk enn det bor i hele Songdalen kommune. Granfeldt sier han er i overkant interessert i skip, og synes det er stor stas å sette rekorder.

– Det er veldig morsomt å få inn det største skipet som noensinne har vært her. Det er kanskje litt nerdete, men alt som er størst og tyngst synes jeg er kult, forteller Granfeldt.

Mange av turistene som reiser med båten bruker tiden de ligger til kai på å utforske Kristiansand. Med så mange turister er det god butikk for turistnæringen på Sørlandet.

– Turistene legger nok igjen en del penger når de er her. Det arrangeres utflukter for passasjerene, en del går i byen og handler og noen besøker regionens museer, sier Granfeldt.

Eget samfunn

Det enorme skipet inneholder det meste av fasiliteter man har behov for. Restauranter, butikker, teater, ishall, surfebølge og treningssenter er bare noe av det man kan oppleve ombord.

– Det er også et eget TV-studio ombord der det produseres egne programmer for gjestene, forteller Granfeldt.

Skipets norske kaptein, Arnolf Remø, forteller at skipet er som et eget samfunn.

– Det er jo nesten en liten by. Passasjerene har stort sett alt de trenger ombord. Skipet har blant annet både skole og barnehage, forteller Remø.

Skipet startet reisen i England og flesteparten av passasjerene er britiske. Ombord ligger alt til rette for at de skal føle seg som hjemme.

– Når britene kan sitte her å spise god mat og drikke ølet sitt er de fornøyde. Øl er jo en viktig del av deres kultur, sier Remø spøkefullt.

Større båter til Kristiansand

Kapteinen forteller at Kristiansand ligger fint plassert for at skipet skal stoppe der. På turen fra Oslo til Stavanger er Kristiansand et bra stoppested.

– Havnen er grei, og det går fint for oss å legge til kai her, sier Remø.

Dette skipet kommer også tilbake til Kristiansand to ganger til i løpet av sommeren. I fremtiden ser det også ut til at enda større båter tar turen til Kristiansand. Driftssjef Thomas Granfeldt sier at større skip kanskje kan ventes allerede neste sommer.

– Det bygges nå nye skip som blir både større og lengre. Det ser ut til at Kristiansand blir et stoppested for større skip i fremtiden, forteller Granfeldt.

Fornøyde turister

Mange av passasjerene valgte å gå i land i Kristiansand, og de fleste virket fornøyd på tross av det dårlige været som preget byen. Familien Standing brukte formiddagen på en tur i sentrum av byen.

– Nå har vi vært og handlet i byen. Vi er så langt veldig fornøyd med det vi har sett. Nå går turen tilbake til båten for å spise. Etterpå skal vi ut på en omvisning av området, forteller de.