Sørnett

Bli med inn i rusboligene på Hamresanden

Snart skal tv-en opp på veggen, slik playstation forholdene kan bli optimale. FOTO: Morten Seim

Snart skal tv-en opp på veggen, slik playstation forholdene kan bli optimale. FOTO: Morten Seim

De nye rusboligene ved Hamresanden er bevisst bygget unna steder med mye folk. Det er Trond Osan fornøyd med.

Publisert:

 

I helgen flyttet 12 rusmisbrukere fra nødboligene i Ægirsvei til splitter nye tilrettelagte boliger på Hamresanden. Trond Osan var en av dem. Han sitter å spiller playstation på flatskjermen sin i Topdalsveien 18G. Å drepe zombier er dagens gjøremål. Det er mørkt i den lille eneboligen, men de okergule veggene på badet, døren og kjøkkenflisene lyser opp rommene.

- Jeg ble spørt om hvilken farge jeg ville ha, og valgte grønn, men da jeg kom her var det plutselig gult. Men det kan jeg jo bare male, forteller Osan optimistisk.

Utenom gulfargen er han fornøyd med den nye boligen sin. Spesielt når det kommer til sammenligning med nødboligene  i Ægersvei de 12 rusmisbrukerne bodde i før.

- I Ægersvei var det jo bare brakker. Det var mye bråk, for veggene var tynne. Jeg holdt ut, for jeg visste jeg bare skulle være der i to år. Nå kan jeg endelig skru opp volumet på på musikken, og spille bassgitarene mine. Det er så deilig med enebolig, forteller Osan og skyter en zombie i hodet.

Da han i 2011 flyttet inn i nødboligene i Ægersvei, fikk han raskt beskjed om at han fikk plass i boligene på Hamresanden. Nå gleder han seg til å bruke området på Hamresandenen til å få ut gummibåten på vannet, og kjøre firehjuleren sin til butikken.

 

[img96925_2LM]

Ble rusavhengig da han var 22

Osan er framdeles ikke ferdig med å pakke ut, så ting ligger strødd utover gulvet. Allikevel er stemningen allerede satt i eneboligen. Det hjelper lyskasteren i regnbuens farger som står å blinker også til med, og teppene som er hengt opp over vinduene.

- Jeg har ikke fått opp gardinene enda, men det kommer min mor og hjelper til med, forteller han og smiler.

Osan vokste opp i Kobberveien i kristiansand, og startet med rus der.

- Det var et tettbebodd strøk som hadde veldig mange ungdommer. Vi hang mye sammen, og prøvde ut det som var å prøve ut. Jeg ble rusavhengig i 83, men nå går jeg på Subutex.

Subutex er en medisin brukt i behandling av personer som er avhengige av opiater som heroin, morfin eller kodein.

Ønsker et godt forhold til naboene

De 17 tilrettelagte boligene ligger ved veien på Hamresanden, men det er et stykke til nærmeste nabo. Osan tror det er delte meninger blant naboene om å ha så mange rusmisbrukere samlet, boende på siden av seg.

 

[img96925_3LM]

-Det er opp til oss å lage et godt naboforhold, og det er noe vi går inn for. Vi har snakket om å invitere ned de nærmeste naboene for å vise dem rundt. Jeg har bodd i en liten bygd før, og da var naboene mine noen gamle damer. De tok godt imot meg, så jeg håper de som bor i området her også vil se at vi er her for å ha det stille og rolig.

Kristiansand boligselskap KF i Kristiansand kommune har hatt ansvaret for å finne plasseringen til de nye tilrettelagte boligene. Jon Arvid Henriksen forteller at det var et bevisst valg å ha boligene litt utenfor boligområdene på Hamresanden.

- Det var en blanding av mange hensyn, men spesielt når det er så mange rusmisbrukere samlet er det naturlig at det blir plassert litt borte fra tettbygde boligområder.

 

- Jeg merker jo at folk er redde for meg

 

Osan synes det er helt ok at boligene er utenfor boligområdene.

- Jeg kjenner jo folka i boligene her. Hadde jeg bodd i et vanlig boligområde ville jeg stukket meg sånn ut. Jeg merket jo at folk er redde for meg. Det kan jo være fordi jeg har langt svart hår også, ler han før han ser ned i gulvet.

-Det er rart, for jeg er 52 år, men føler meg ikke så gammel i det hele tatt.

 

[nggallery id=457]