Sørnett

- Bør øke tilskuddet betraktelig

ENORM: Med et rør på 19,7 meter er kanonen den nest største som noensinne har blitt montert på land. FOTO: Morten Marius Larsen

ENORM: Med et rør på 19,7 meter er kanonen den nest største som noensinne har blitt montert på land. FOTO: Morten Marius Larsen

Kulturdirektøren håper på en rask løsning for kanonmuseets framtid.

Publisert:

Forrige uke skrev Sørnett.no om Kanonmuseet på Møvik. For å holde hjulene i gang trenger de mer penger fra det offentlige.

Les også: - Får for lite penger

- Jeg er slett ikke uenig i kritikken. De bør få mer fra det offentlige. Vi må bare finne en modell for hvordan dette skal gjøres, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Ifølge Knut Gundersen, fortsforvalter i Nasjonale Festningsverk, er det vanlig at museer får 90 prosent av pengene sine fra offentlig tilskudd, og 10 prosent fra egen drift. På Kanonmuseet er det omvendt. Der blir 80 prosent av pengene hentet fra egen drift, og resten fra kommune og fylkeskommune.

- Dette er et argument jeg selv har brukt og er helt enig i. Tilskuddet må økes betydelig, mener Sorthe, som likevel poengterer at Kanonmuseet ikke er et vanlig museum med historikere og forskere.

[img20353_2RM]

Vil inn i Vest-Agder-museet

Kulturdirektøren forteller at kommunen lenge har planlagt å gjøre kanonmuseet til en del av Vest Agder-museet. Paradoksalt nok må kanonmuseets økonomi styrkes før dette kan skje.

- Vi er i en blindgate. Vest-Agder-museet vil ikke overta ansvaret siden økonomien er så skjør, men vi venter på at de skal overta. Vi burde ha funnet en løsning for lenge siden, innrømmer Sorthe, som forteller at kanonmuseet vil bli tatt med i kommunens budsjettbehandling.

Løsning neste år

I artikkelen fra 21. mai, skrev Sørnett.no om kanonmuseets søsterfort på Hanstholm i Danmark. Til tross for at de har hatt et dårligere utgangspunkt enn fortet på Møvik, har de lyktes i å gjøre fortets museum til en stor suksess.

- Jeg er ikke i tvil om at fortet på Møvik har et stort potensiale, og det har allerede høye besøkstall. Men i motsetning til Hanstholm ligger Møvik litt utenfor allfarvei. På Hanstholm har de også fått midler fra EU, så fortene kan ikke sammnliknes direkte, mener Sorthe, og legger til at penger kan skaffes på andre områder enn fra EU.

- Når kan man forvente en løsning?

- Fra min horisont må det komme en løsning neste år. Jeg ser ingen annen løsning, sier Sorthe.