Sørnett

Bør utnytte muligheten til å påvirke

Amnesty International mener Kristiansand bør bruke sin innflytelse på Rajshahi i Bangladesh, når det gjelder å oppheve dødsstraffen i landet.

Publisert:

Kristiansands vennskapsby praktiserer dødsstraff.
Kristiansands vennskapsby praktiserer dødsstraff.
- Kristiansand burde bruke sin rolle som vennskapsby til å påvirke og videreformidle sine meninger om dødsstraff, mener Regionsleder, Region Sør i Amnesty International, Camilla Andersson.

Vil ikke påvirke

- Det blir feil å blande dødsstraff og vårt samarbeid med vennskapsbyen. Rajshahi er én enkelt by, og dødsstraff er noe som må tas opp på nasjonalt nivå i det landet, mener Dag Vige. Han sitter i Rajshahi-komiteen, og var også den som reiste spørsmålet om Kristiansands medlemskap i Cities for Life, en organisasjon mot dødsstraff.
- Jeg ser ingen grunn til å bruke vennskapet for å påvirke byen, sier Vige som ikke synes det er et problem at Kristiansand er vennskapsby med en by i et land som praktiserer dødsstraff.

 Ikke moraliserende

- Vennskapet går ut på samarbeid gjennom utveksling, innsamlingsaksjoner og klimaprosjekter. Det vi gjør er å orientere og vise hvordan systemet fungerer i vår kommune og vårt land. Etter hvert blir det snakk om en medvirkningsprosess, der vi forteller og viser hvordan vi gjør det her, uten å være moraliserende, sier Vige.

Amnesty synes det er kjempe bra at Kristiansand har tatt del i en slik allianse som Cities for Life.
- Det er veldig viktig at byer i Norge, et land uten dødsstraff, tar ett internasjonalt standpunkt og viser at vi er i mot, sier Regionslederen.
Hun mener at selv om dette er et samarbeid som går mer utpå kulturelle forhold, er det mulig og aktivt påvirke Rajshahi.
- Selv om dette er en liten by, er det viktig å starte i det små, og få i gang ett engasjement mot dødsstraff.

 Blikket ut av sandkassa

 Rajshahi og Kristiansand har vært vennskapsbyer i 30 år. Dag Vige mener det er viktig å synliggjøre at Kristiansand også bryr seg om det som skjer utenfor landets grenser.
- Jeg syns det er viktig å løfte blikket ut av sin egen sandkasse. Ekstra aktuelt er jo dette når en sørlending sitter dødsdømt i Kongo. Dette gjør jo at det blir nært oss, sier Vige.

I anledning at Kristiansand nå er medlem i Cities for Life, har bystyret henvendt seg til Arkivet, som skal være Kristiansands offisielle monument i den internasjonale markeringen av standpunktet ”Nei til dødsstraff.”
Datoen for Cities for Life Day er 30.november, og hvis Arkivet får ting klart, blir markeringen allerede i år.