Sørnett

Bruk gammel medisin

Tamiflumedisin fra i fjor kan trygt brukes denne vinteren også, selv om holdbarhetsmerkingen forteller at medisinene for lengst er gamle.

Publisert:

Fagdirektør i Apotekforeningen Hilde Ariansen anbefaler likevel at du forhører deg med legen eller apoteket før du bruker fjorårets influensamedisin, ifølge NTB.


I fjor kjøpte 400 000 nordmenn influensamedisinen Tamiflu, for å bekjempe svineinfluensaen. Trolig har fremdeles mange medisinen liggende hjemme. 

Holdbarhet
Selv om det står på pakken at den kun er holdbar frem til januar eller februar 2010, kan medisinen trygt brukes frem til i begynnelsen av 2012, forteller Ariansen, ifølge NTB. Grunnen til dette er at produsenten av medisinen garanterer en holdbarhet på to år utover den opprinnelige.

Da pakningen ble lansert ble den godkjent med fem års holdbarhet, men tester som har blitt gjort senere viser at legemiddelet er holdbart ved lagring på syv år. 

Bruk av medisinen
Behandlingen med Tamiflu må starte så snart som mulig, og senest 48 timer etter at man har blitt syk, for at den skal ha effekt. Tamiflu hindrer ikke influensa, men gjør symptomene mindre.

Typiske influensasymptomer er; høy feber, hoste, vond hals eller tung pust i tillegg til kroppsverk og hodepine.