Sørnett

- De diskrimineres ikke på skolen

Ansgarskolen på Hånes i Kristiansand. Foto: Carolyn Selliken

Ansgarskolen på Hånes i Kristiansand. Foto: Carolyn Selliken

Rektor ved Ansgar Bibelskole hevder de kvinnelige studentene ikke ble presset til å trekke seg fra praksisen men gjorde det ut fra eget ønske.

Publisert:

Sørnett fortalte mandag om to kvinnelige studenter fra Ansgar Bibelskole som skulle utplasseres i Randesund frikirke. De ble presset til å ikke gjennomgå praksisen fordi de tidligere i vårsemesteret hadde gått åpent ut og fortalt at de var lesbiske. Studentene fikk valget mellom å bli kastet ut eller å gå frivillig. Les artikkelen her

Etter at Sørnett i lenger tid har forsøkt å få en kommentar fra rektor ved Ansgarskolen, Harald Nygaard, uten resultat, ville han i går likevel kommentere saken. Rektoren ønsket ikke å stille opp for tv eller radio.

[img21463_2RM]

Nygard husker ikke om han ble informert om saken da den pågikk, men han forteller at han var klar over at det var to jenter som var glade i hverandre på skolen uten at rektoren har hilst på kvinnene.

Hvordan håndterte skolen at disse jentene stod frem da dere fikk vite om det?

-     Det vet jeg egentlig ikke i detalj, så det kan jeg egentlig ikke svare på.

Ifølge kilder Sørnett har vært i kontakt med, har skolen i ettertid av hendelsen vært svært opptatt av at saken ikke skulle bli offentliggjort.

-         Det kan jeg heller ikke kommentere, men vi ønsker ikke å bli oppfattet som ett lukket samfunn.

Hvorfor skulle disse jentene måtte trekke seg fra praksis?

-         Det de selv sier er at de valgte å slutte i respekt for at disse menighetene kunne ha et annet syn på homofilt samliv enn det de selv har.

Praksis et annet sted

Nygaard forteller at han er usikker på hva slags råd studentene fikk i og under situasjonen, men at han i ettertid selv ville ha rådet dem til å ha praksisen sin ett annet sted dersom menigheten selv ikke ønsket å ha kvinnene som praksisstudenter.

Du syntes ikke det er dumt at skolen samarbeider med menigheter der ikke alle elevene kan føle seg frie til å være seg selv uten å måtte føle seg diskriminert?

-         Det er vel fortsatt slik i Norge om ikke jeg tar feil, at man har ulikt syn på homofilt samliv innenfor ulike kirkesamfunn. Og at man respekterer at menighetene har mulighet til å ha ulike syn på dette. Jeg syntes ikke det er en naturlig konsekvens at skolen ikke kan samarbeide med menigheter som ikke aksepterer homofili på grunn av eventuelle homofile studenter.

Men når studenter må trekke seg fra praksis på grunn av legning blir de jo diskriminert?

-         De diskrimineres ikke på skolen, vi må selv holde orden i eget hus, man kan ikke ta ansvar for andres hus. Det syntes jeg kanskje er litt for mye å forvente, at vi som skole skulle presset praksisen igjennom på et sted de ikke var velkomne.

I følge rektoren blir ikke elevene informert ved studiestart om konsekvenser legning kan ha for praksisperioder, men han sier de nå vil vurdere om det er noe skolen burde ha rutiner på.  Nygaard tror dersom Ansgar hadde blitt informert, kunne skolen ha lagt til rette for et praksissted som var mer egnet for de to kvinnene.

-         Vi har ikke mye erfaring med dette, det er nytt for oss det kan godt være vi burde være mer årvåkne, men det har vært viktig for oss i denne situasjonen å ta vare på disse jentene også fordi vi er en skole med ulike syn på dette også blant studentene.

Nygaard forteller at han ikke har hørt at noen andre har trukket seg fra sin praksis i forbindelse med saken. Sørnett fortalte mandag at flere kilder har bekreftet at en annen student også valgte å trekke seg fra praksisen i sympati med kvinnene.

Randesund frikirke

[img21463_3RM]

Hovedpastor i Randesund frikirke, Arnt Sigurd Sollie, forteller at han ikke kjenner til situasjonen. Han sier videre at det ville vært vanskelig å vurdere på bakgrunn av menighetens retningslinjer, om jentene hadde valgt å påbegynne praksisen.

-      Vår menighet, teologi og praksis og vår etiske veiledning akkurat når det gjelder den delen er en mer tradisjonell forståelse.

Sollie sier videre at kvinnene er hjertelige velkommen, men at det er noe annet å ha en offentlig synlig tjeneste i menigheten.

-      I en jobbsammenheng i en kristen sammenheng er du et forbilde og en synlig personlighet.

Om kvinnen hadde startet praksisen i deres menighet og hennes legning ble avslørt ved en senere anledning, ville hun da ha måtte avsluttet praksisen?

-      Det blir et tenkt spørsmål å forholde seg til. Det kan jeg ikke svare på hvordan vi skulle taklet.