Sørnett

Delte syn på ny spillsatsing

Norsk Tipping planlegger lansering av en rekke nye nettspill (Illustrasjonsfoto: Paul André Sommefeldt)

Norsk Tipping planlegger lansering av en rekke nye nettspill (Illustrasjonsfoto: Paul André Sommefeldt)

Norsk Tipping har søkt til Kulturdepartementet om lansering av kasinospill på nett i en ny satsing. Psykoterapeut Ivor Høy ved Sørlandet sykehus er ikke glad for utviklingen.

Publisert:

- Norsk Tipping vil med dette forsøke å dreie markedet mot seg selv og bort fra det som foregår på internasjonalt nivå, sier Høy. Han har lang erfaring med behandling av avhengighetslidelser, og deriblant spillavhengighet. Høy liker ikke at Norsk Tipping nå kommer med et ytterligere tilbud i tillegg til alle spillene som allerede eksisterer. Han mener selskapet sliter med en dobbeltrolle.
- På den ene siden vil de redusere spillavhengighet, men samtidig øke sin egen profitt, sier han. Høy mener likevel Norsk Tipping har en helt annen og bedre intensjon enn andre internasjonale spillselskap.

[img55421_2RS]

Kynisme
- Norsk Tipping følges nøye av politikerne, og har et mer seriøst grunnlag enn de som bare vil øke profitt. De har en helt annen intensjon og en mer seriøs profil, sier Høy. Om andre spillselskap som for eksempel Betsson og Unibet er ikke Høy nådig i sin kritikk.
- Dette er kyniske selskap med en svært aggressiv markedsføring som frister de som allerede sliter, sier Høy. Han trekker samtidig en parallell til den mye omtalte Baasland-saken fra Stavanger om hvor ille det kan gå dersom spillavhengige ikke får hjelp.

Stor etterspørsel
Kommunikasjonssjef Magnus Vikøren i Norsk Tipping forklarer til Sørnett at hovedårsaken til lanseringen av de nye nettspillene er betydelig etterspørsel. Han sier at Norsk Tipping setter et høyt krav til ansvarlighet, og at de nye spillene vil være regulert slik at spillerne selv kan sette sine grenser.
- Vi har heller ikke til hensikt å kopiere bettingselskapene, og vi vil ikke tilby automatiske spill med et ensidig gamblingfokus.
Vikøren understreker videre at regulerte spilltilbud støttes av anerkjente forskere på spillavhengighet, og at Norsk Tipping ikke vil bruke lokkemidler og bonuser for å trekke nye eller lokke tilbake gamle spillere.

Få tilbud
I Kristiansand kan spillavhengige få psykisk behandling, men det er ikke gjort noen særskilte tiltak rettet mot spillavhengighet i regi av kommunen. Kjell Adolfsen ved enhet for sosiale og forebyggende tjenester kan bekrefte at kommunen ikke har et særskilt tilbud for personer som lider av spillavhengighet.
- Vi har et godt samarbeid med avhengighetsklinikken på Sørlandet sykehus, men ingen spesielle tilbud utover dette, sier Adolfsen. Blåkors i Kristiansand har et lite kafetilbud rettet mot spillavhengige, og økonomiansvarlig Oddleif Flaat sier at behovet for dette går opp og ned.
- Men det er mye som burde vært gjort i denne sammenhengen, så problematikken burde kanskje bli bedre kjent, sier Flaat til Sørnett.