Sørnett

Den pensjonerte nyhetsankerens mirakel

- Og så rister vi løs, nå skal vi ut å reise, var det første Einar Lunde sa til publikum da han steg frem på Søgne Gamle Prestegård.

Publisert:

 


IMG_8385(fix)IMG_8380(fix)IMG_8391(fix)

 

 

 

 

 

 

 

 

Engasjert: Einar Lunde sparte ikke på energien. ALLE FOTO: Tonje Hellevig.

 

Den nå pensjonerte nyhetsankeren holdt foredraget “Mirakelet i Sør – Afrika”. Hvor han fortalte om apartheid i Sør- Afrika, Desmond Tutu, Nelson Mandela og om hvordan Sør- Afrika fikk demokrati.

Fullverdige mennesker
- Med bitteliten skrift, nederst på grunnloven til Sør- Afrika stod det; grunnloven er kun gjeldene for fullverdige mennesker, sier en gestikulerende Lunde. Det er vanskelig å tro at den engasjerende stemmen kommer fra samme mannen som har sittet nøytralt i stolen sin og lest opp nyheter i 40 år.
- Og hvem var fullverdige mennesker tror dere? Ja! Bare de med hvit hudfarge. Lunde slår hånda i lufta for å understreke poengene sine mens han snakker. På denne tiden fikk alle mennesker i Sør – Afrika et nummer bakerst i fødselsnummeret sitt. Som sa noe om hvilken hudfarge de hadde. Og dette nummeret bestemte hele livet ditt. De hvite, hadde null bakerst i fødselsnummeret.
- For null dere, det teller man aldri. Null er utenfor tallrekken, og gir bare merverdi til andre tall, sier Lunde. Så peker han nedover mot gulvet og spør et oppslukt publikum.
- Hvor tror dere de svarte var? Helt riktig, som nummer ni.

Desmond Tutu
Lunde er god venn med erkebiskop Desmond Tutu. Han forteller blidt om et møte de hadde på Grand Cafè i Oslo.
- Det er godt brukt tid det, å ha Desmond Tutu helt for selv på Grand Cafè, sier Lunde. Som beskriver vennen som en liten spirrevipp, med en latter så høy, at når han lo så løftet hele Grand Cafè seg. Det er med stor respekt i stemmen han forteller hva Tutu sa om den hvite mann.
- Jeg elsker den hvite mann, men jeg hater den hvite manns regime.   

IMG_8384(fix)IMG_8390(fix)IMG_8387(fix)

  Mirakelet i Sør – Afrika
Etter mange års kamp, konflikter og forhandlinger ble det  27. april 1994 avlagt det første frie valget i Sør – Afrika. Nelson Mandela, 72 år skulle avlegge sin livs første stemme. Tutu, 62 år skulle avlegge sin første stemme. Og det er nettopp dette Lunde sier er mirakelet i Sør - Afrika. I det øyeblikket en hvit, rik mann, og en svart fattig arbeider, på likt la hver sin stemme i hver sin stemmeboks. To stemmer som teller akkurat like mye.
- Det var da demokratiet ble født i Sør – Afrika. Og det er et mirakel det, demokratiet! Sier Lunde med en stemme hvor volumet har økt mange hakk utover den siste setningen.

Beste historietimen jeg noen gang har hatt
Det var Senioruniversitetet i Søgne som arrangerte foredraget. Leder Bitten Geheb er overveldet når foredraget avsluttes.
- Det var en utrolig opplevelse, jeg blir så rørt at det nesten er vanskelig å snakke, sier Geheb. Hun sier videre at historiene tok dem med på en reise på mange plan, og særlig den følelsesmessige.
- Det er den beste historietimen jeg noen gang har hatt, sier Geheb.
Nora Hope er enig.
-Han har god kontroll på publikum, det var festlig å høre på, sier hun. Applausen fra publikum ville ingen ende ta. Lunde selv er veldig fornøyd med denne pensjonisttilværelsen.
- Det er godt å endelig møte publikum personlig, smiler han.