Sørnett

- Det er utrolig slitsomt

Sjefskokk ved Patricks Pub, Bendik Tveide, mener uken blir travel. Foto: Ida Frøyland Bleskestad

Sjefskokk ved Patricks Pub, Bendik Tveide, mener uken blir travel. Foto: Ida Frøyland Bleskestad

Det er en travel uke for de ansatte ved restaurantene under matfestivalen "Spis for 100".

Publisert:

[nggallery id=564]

- Jeg merker det utrolig slitsomt og mye jobb i forkant av dette konseptet, men likevel tror jeg det blir gøy, forteller sjefskokk ved Jaxx & Leewy, Jeppe Daahl.

Matfestivalen "Spis for 100" tiltrekker seg tusenvis av spiseglade sørlendinger. De ansatte jobber på spreng for å stelle i stand en begivenhetsrik uke, og Sørnett fikk bli med bak kullissene.

- Jeg jobber fra morgen til kveld hver dag denne uken, sier Daahl.

Dette er første året Jaxx & Leewy deltar, og daglig leder Morten Halvorsen synes i utgangspunktet matfestivalen er et godt initiativ.

-Ettersom vi er nye i byen ønsker vi selvsagt å vise oss frem. I tillegg til de faste gjestene vi allerede har, ønsker vi at den vanlige mannen i gata også kan finne oss, forteller Halvorsen.

Ser frem til å bli ferdig

Bendik Tveide Eikås, sjefskokk ved Patricks pub, forteller at det alltid pleier å være travelt under matfestivalen, men at det er ettermiddag- og kveldstid som er travlest.

– Det er mye å gjøre, og mange forberedelser i forkant av et slikt arrangement. Vi har blant annet brukt mange timer bare på å røyke kjøttet, sier Eikås.

Selv om sjefskokken på Patricks synes det er gøy å ha noe å gjøre på en årstid hvor det ellers skjer lite, ser han frem til å bli ferdig.

– Det ligger veldig mye jobb bak det hele, og det blir ofte lange dager på jobb, avslutter Eikås.

Tredoblet bemanning

Daglig leder på Herlig Land, Dragan Djulepa, synes "Spis for 100" er et flott tiltak nå som det ikke skjer så mye i Kristiansand, men at det krever mye av de ansatte.

[img138989_2RM]

– Februar er en stille måned, så matfestivalen fører til at det blir mer liv i gatene. Den er god reklame for oss, og gjør at vi tiltrekker oss nye kunder. Samtidig krever matfestivalen mye av oss, og vi har dermed måtte tredoble bemanningen på grunn av stor pågang i restauranten.

Djulepa tror det bare er snakk om tid før det ikke lenger lønner seg å kjøre et slikt tilbud lenger.

– Så lenge man får noe igjen for det er det jo verdt alt arbeidet og kreftene man bruker, men jeg tror at nå som prisene i det norske markedet svinger veldig, vil det om kort tid ikke være mye å hente på det, sier Djulepa.

Frykter ikke utfordringene

Til tross for prisstigninger er ikke leder for restauranteier-foreningen i Kristiansand og daglig leder for Egon, Kenneth Røynås, bekymret for at det vil gå utover matfestivalen.

– Prisene på råvarekostene har det siste året gått opp 30-40 prosent, noe som dermed vil gjøre det vanskelig fremover for restaurantene, sier Røynås.

Likevel velger restauranter å trekke seg, da det krever mye forberedelser, samt de føler de ikke har fortjeneste av konseptet.

– Det er absolutt mulig å tjene penger på dette, men det er viktig å sette spørsmålstegn ved prisene ettersom flere restauranter gjerne mener at de ikke får lønn for strevet, mener Røynås.

Når uken er ferdig skal arrangørene møtes for en gjennomgang av årets matfestival, samt evaluere og diskutere om hva som eventuelt skal skje videre.

- Personlig er jeg ikke redd for at kundene ikke vil benytte seg av tilbudet fremover, men likevel må det diskuteres, avslutter Røynås.