Sørnett

Digital eksamen i boks

Prosjektleder: Nora Clarke tror digitalisering av eksamen er noe studentene har ønsket veldig lenge. Foto: Julie Sørensen Molvik

Prosjektleder: Nora Clarke tror digitalisering av eksamen er noe studentene har ønsket veldig lenge. Foto: Julie Sørensen Molvik

Nå går det mot slutten for penn og papir for studentene på Universitet i Agder (UiA).

Publisert:

Prosjektet begynte sommeren 2012, og bakgrunnen var studentenes ønske om å droppe penn og papir på eksamen. Det er ett toårs-prosjekt, som går fram til sommeren 2014, hvor målet er å heldigitalisere eksamensprosessen. De har i første omgang avgrenset prosjektet til de som tar ren tekst-eksamen.

- Vi valgte den eksamenstypen som hastet mest, og som var enklest å gjennomføre. Det er altså de som har rene tekst-eksamener som får digitalisert eksamen i første omgang, forteller prosjektleder for på UiA, Nora Clarke.

Det blir altså ett tydelig antall elever som skal gjennomføre eksamen digitalt fra høsten av. Muntlig eksamen, hjemmeeksamen og innleveringer i løpet av skoleåret skal også kunne gjøres digitalt.

 

Innføringsfase

Universitetet har hatt mye testing av systemet. Bring our own device (BYOD), altså bruke egen PC, har vært en vesentlig del av digitaliseringen.  I den forbindelse tilbyr UiA workshops, hvor man frivillig kan møte opp for å lære om systemet så det blir mindre stress på eksamensdagen.

- Da tar de med seg PC-en sin og installerer det som trengs og spør om eventuelle spørsmål, så de er klare til eksamensdagen, sier Clarke.

Hun kan bekrefte at prosessen ikke har gått smertefritt. Studentene skal blant annet installere en web-browser til sin PC, og den har ikke passet til alle operativsystemene.

- Vi ber elevene møte opp halv ni på eksamensdagen, i tilfelle slike tilfeller skal oppstå. Og hvis vi ikke får det til å fungere, får de låne PC av skolen, sier Clarke.

De har også brukt mye tid på å finne ut en løsning for å låse internettet, slik at det ikke skal være mulig å jukse.

 

God og stabil løsning[faktaboks]

UiA var den første skolen som prøvde den nye løsningen sist høst, og de har brukt mye tid på å hjelpe til med å utvikle produktet videre med leverandøren. Det har nå blitt en god og stabil løsning, som de kan bruke videre.

- Det er fint vi har dette siste semesteret så vi får testet det ut, så det blir helt klart til høsten, sier Clarke.

 

Jobbet mye med lokalene

BI er også i gang med fulldigitalisering av skolene sine.

- Problemet til BI er at det kan være opptil 2000 studenter som skal ta eksamen samtidig, og dette har de ikke lokaler til foreløpig. Så vidt jeg vet jobber de fortsatt med dette, og jeg regner med at de kommer i mål, forteller Clarke.

Lokalene er også noe UiA har jobbet mye med. De har måttet oppgradere rom med nok strøm, trådløst internett, stikkontakter osv., så det er klart til digital eksamen. Spicheren treningssenter, som ligger rett ved universitet, har de også brukt til eksamenslokaler. Der kan det sitte 200 studenter.

- Sist høst gjennomførte vi eksamener på Spicheren med 200 studenter, og dette funket veldig bra i forhold til lokalene med trådløst internett og strøm, forteller Clarke.