Sørnett

Diskriminert for etnisk drakt

Det var ved utestedet Tollboden Issa ble nektet adgang. FOTO: Arne Holsen

Det var ved utestedet Tollboden Issa ble nektet adgang. FOTO: Arne Holsen

Senegalesiske Issa Alason ble lørdag kveld nektet adgang på Tollboden da han stilte i sin etniske nasjonaldrakt. Samme kveld kom andre gjester inn på utestedet med halloween-kostymer.

Publisert:

- Jeg føler de diskriminerer meg, det føles urettferdig, de slipper inn spøkelser og Spiderman, men ikke meg, sier en opprørt Allason.

Det var under lørdagens halloween-feiring at senegaleseren ikke kom inn i sin etniske drakt.

Flere øyenvitner forteller også at senegaleseren ikke var beruset, og at de diskuterte lenge med dørvakten som henviste til dresskoden med anstendige klær, utestedet praktiserte.

Fritt vilt

Leder i antirasistisk forbund Kari Helene Partapuoli mener dette er et klassisk eksempel på hvordan utelivsbransjen diskriminerer mennesker med innvandrerbakgrunn.

- Dette er helt klart et stort problem i store deler av landet. Vi ser at mange utesteder bevisst ønsker en hvit profil, og vi ser at dørvakter ofte er instruert av eierne hvem de skal slippe inn og ikke.

Partapouli viser til en undersøkelse gjort i Oslo, der 7 av 11 utesteder nektet menn med innvandrerbakgrunn inngang.

- Vi ser på utelivsbransjen som fritt villt når det gjelder rom for diskriminering. Eksempler på dette er nettopp dette at vaktene endrer kveldens såkalte "dresscode", etter hvem som kommer.

Alle er velkomne

Daglig leder ved Tollboden, Dragan Djulepa, kjenner seg ikke igjen i anklagene om diskriminering og rasisme og sier alle er velkomne og at Tollboden selv har opptil flere ansatte av utenlandsk opprinnelse.

- Dette er ikke noe som skal skje, og som jeg ønsker å beklage. Jeg er selv av utenlandsk opprinnelse, og ønsker at alle skal føle seg velkomne hos oss.

Djuelpa forteller også at kriteriene for å komme inn begrenser seg vanligvis til å ikke være synlig beruset, og at med anstendig kledd menes at man ikke kommer inn i joggebukse.

Han tror ikke utesteder i Kristiansand generelt ikke stiller andre krav enn dette, fordi det er  en liten by og kampen om kundene er stor.

Han mener hendelsen er et beklagelig enkeltilfelle som skyldes rutinesvikt blant dørvaktene, og mener det kommer til å få konsekvenser.