Sørnett

Disse får penger fra budsjettet

Budsjettet viser kutt i omsorgssektoren. Det blir mer eiendomsskatt, større investeringer i barnehage og skoler og mer kulturkostnader.

Publisert:

På gårsdagens bystyremøte i Kristiansand kommune la økonomidirektøren, Terje Fjellvang, fram forslag til budsjettet for kommunen de fire kommende år.

Kutt i omsorgssektoren

Budsjettet viser at helsesesektoren må kutte 15 millioner kroner inneværende år. I årene som kommer øker kuttene, og i 2013 skal 25 millioner kuttes.

Flere bygg som er påbegynt vil bli ferdige. Presteheia sykehus åpner i februar neste år, og står da klart med 64 sykehjemsplasser, 24 omsorgsboligplasser og 15 dagsenterplasser.

Det blir foreslått å spare 40 millioner kroner til ekstraordinært vedlikehold av sine bygninger.

Ifølge Kristiansand kommune på nett er dessuten 20-25 midlertidige boliger for vanskeligstilte klare. Disse boligene er erstatning for dagens midlertidige løsninger, hvor boliger er plassert i andre kommuner.

Barnehage og skole


Rådmannen foreslår at kommunen skal bruke 270 millioner kroner på barnehageinvesteringer i årene fra 2010 til 2013.

De neste fire årene legger han opp til å bruke 330 millioner kroner på opprustning av skolebygg og bygging av nye skoler de neste fire årene. I tråd med føringene fra bystyret har rådmannen startet arbeidet med å finne innsparinger ved å endre skolestrukturen og legge ned skoler.

Voie, Åsane og Ekleiv skoler står i fare for å bli lagt ned. Kommunen jobber fortsatt med fremtidens skolestruktur og nedleggelser er så langt ikke foreslått.

Barnetrinnne Ytre Vågsbygd, Midtre Vågsbygd og Justvik/Ålefjær er også blant skolene som kan være i fare for å miste tilbudet i fremtiden.

Det er lagt inn en uspesifisert forventning om innsparing på tre millioner kroner i 2011 som følge av skolenedleggelse.

Mer kulturkostnader

Kultursektoren regnes som vinner av forslaget til budsjett.

Ny hall på Idda, Kilden og aktivitetssenteret på svømmehalltomta er blant prosjektene som vil øke kostnadene til kultur de kommende årene.

- Ishallen og flerbrukshallen på Idda står ferdig i 2011. Neste år er flerbrukshallen og 7-er fotballbanen i tilknytning til Havlimyra skole klare til bruk. Kommunens andel av driften av Kilden er innarbeidet. I tillegg vil aktivitetssenteret på svømmehalltomta slå inn med full effekt fra 2013, sier økonomidirektør Terje Fjellvang til Kristiansand.kommune.no.

Mer eiendomsskatt

I 1996 vedtok kommunen å sette eiendomsskatten til sju promille, noe som også er lovens maksimumsgrense.

Fram til ny taksering av boliger er gjennomført kan kommunen øke eiendomsskattegrunnlaget med ti prosent. Kommunen regner derfor med en økning på rundt åtte millioner i inntekter fra eiendomsskatt i 2010.

I rådmannens forslag heter det at kommunen ønsker å øke eiendomsskatten til 246 millioner kroner i 2011.