Sørnett

Dobbelt så dyrt å sende brev

Etter nyttår blir det dyrere å sende post. FOTO: Maria Ross Solberg

Etter nyttår blir det dyrere å sende post. FOTO: Maria Ross Solberg

- Skjønner at folk er misfornøyde, sier Jørn Michalsen i Posten Norge.

Publisert:

Pressevakt i Posten Norge, Jørn Michalsen, forteller til Sørnett at bakgrunnen for prisøkningen er lønnsomhet.

- Postmengden har gått betraktelig ned, og vi må derfor øke prisen for at det skal bli lønnsomt, forteller Michalsen.

Prisen som kommer til å øke mest er brev mellom 100 og 350 gram som er over to centimeter i tykkelse. Her kommer prisen til å gå fra 15 til 32 kroner.

- Grunnen til at prisen øker mest der er at de brevene ikke kan behandles automatisk og det kreves manuell arbeidskraft, forteller Michalsen.

Får konsekvenser
Markeds- og salgsdirektør i LOS, Geir Jørgensen, forteller til Sørnett at prisøkningen vil ha konsekvenser for bedriften.

- Den prisøkningen som posten innfører etter nyttår vil ha konsekvenser for oss. Vi sender hvert år ut 1,6 millioner fakturaer på papir årlig. Når portoen øker, betyr dette at faktureringskostnadene våre øker, sier Jørgensen.

LOS forsøker å sette i gang tiltak for å forhindre at prisøkningen skal gå ut over kundene.

- Vi jobber kontinuerlig med å øke effektiviteten vår, og vi gjør tiltak slik at kundene våre ikke vil merke noe til den prisøkningen Posten iversksetter. Postens økning av portoen vil derfor ikke få konsekvenser for kundenes strømpris, sier Jørgensen.

Mer elektroniske
Grete Gavelstad, som er ansvarlig for utgående post i Kristiansand Kommune, sier til Sørnett at konsekvensene ikke kommer til å bli de helt store for kommunen, men at det vil bli en liten portoøkning.

- Vi jobber kontinuerlig mot å bli mer elektroniske, men dette er ikke en konsekvens av den prisøkningen som Posten Norge iaktsetter etter nyttår, forteller Gavelstad.

Michalsen i Posten Norge presiserer at prisøkingen bare gjelder for ti prosent av det totale volumet, men skjønner likevel at det ikke er noe kundene setter pris på.

- Vi har fått noen tilbakemeldinger der det har blitt uttrykt misnøye med prisøkningen, men det skjønner vi. Det er nok ingen som liker en prisøkning, fastslår han.