Sørnett

- Drept for å ha benyttet seg av ytringsfriheten

Foto: Hari Prasad Nadig, Bildet er hentet fra www.flickr.com

Foto: Hari Prasad Nadig, Bildet er hentet fra www.flickr.com

En 55 år gammel kvinnelig journalist ble i september drept i India av tre uidentifiserte menn. Hendelsen kan knyttes opp mot journalistens tidligere politiske uttalelser.

Publisert:

5. September 2017 ble Gauri Lankesh (55) skutt og drept utenfor sitt eget hjem i Rajarajeshwari Nagar, Bangalore. Hendelsen inntraff da journalisten låste seg inn i sin egen leilighet på vei hjem fra jobb. Hun ble erklært død på stedet som følge av flere skudd i hodet og bryst.

[img169038_2RM]

 

Lankesh sine meninger om det Indiske kastesystemet og kritikk mot det politiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP) har tidligere skapt store diskusjoner og hetsing på sosiale medier. Selv om drapet kan knyttes opp mot hennes krasse meninger tar alle politiske partier avstand fra hendelsen. Lokalt politi har enda ikke funnet personene som utførte drapet og ønsker ikke å gå ut med mistenkte uten en komplett etterforskning.

Hun var på tiden drapet skjedde på prøveløslatelse fra en seks måneders fengselsdom fra i fjor. Fengselsstraffen kom av en rapport hun publiserte om lokale BJP-politikere der æreskrenkelse ga grunnlag for dommen.

– Jeg tror på demokratiet og ytringsfriheten, derfor er jeg mottakelig for kritikk. Folk står fritt til å kalle meg anti-BJP hvis de vil. De står fritt til å ha sin mening, akkurat som jeg står fritt til å ha min, fortalte hun i et intervju med Narada News i fjor.

 

Gauri Lankesh ble tildelt en statelig begravelse med salutt dagen etter sin død. Flere store protester tok plass rundt om i landet, der den største fant sted i Bangalore med ca. 15 000 deltakere en uke etter hennes død. Lankesh sin død beskrives som det høyest profilerte journalistdrapet på mange år av BBC, noe som har økt debatten rundt pressefrihet og journalistforfølgelse i landet.

 

Twitterkontoen til Lankesh har blitt et symbol på hva hun sto for med daglige oppdateringer og retweets om nettopp dette. Siste innlegg er en retweet om «fake news», publisert 5. september, dagen hun ble drept.

[img169038_3LM]

 

Lankesh var en høyprofilert journalist og jobbet som redaktør i Lankesh Patrike, tidligere eid av hennes far. Hun mente at det hinduistiske kastesystemet ikke handlet om religion, men om maktfordeling der kvinner kom lavest ut. Tidligere uttalelser i Lankesh Patrike har skapt store opptøyer på sosiale medier der kvinnelige journalister har blitt truet med voldtekt og drap.

 

Mangelen på uoppklarte saker og korrupte systemer har gjort at tidligere drepte journalist-saker ikke har blitt oppfulgt. Joar Hoel Larsen, tidligere utenrikskorrespondent i India for NRK, mener religion og verdier står bak flesteparten av journalistdrapene.

- Journalister og aktivister som søker innsyn i dokumenter som kan svekke politikere sin troverdighet eller føre til økonomiske tap for enkeltpersoner kan ofte føre til slike drap, forklarer Larsen.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er politisk bestilte drap, men ofte også religiøse enkeltmennesker som føler seg krenket av journalisters meninger om deres tro og livsstil.

 

BBC fulgte saken på TV i ukene etter drapet - Se video:

Les også:

Portrett: Joar Hoel Larsen

 

Indias lange kamp for pressefrihet

 

India underrapportert i norske medier

 

India

 

[faktaboks]