Sørnett

- Du trenger bare litt hjerterom og en seng

Thorleif Bryt Ottersland, Ingrid Bryn Ottersland, pappa Gjerulf Ottersland, mamma Siri Bryn Ottersland skapte et hjem for Jiawei Tang i 2010. (Foto: Privat)

Thorleif Bryt Ottersland, Ingrid Bryn Ottersland, pappa Gjerulf Ottersland, mamma Siri Bryn Ottersland skapte et hjem for Jiawei Tang i 2010. (Foto: Privat)

Om studenter fra utlandet ønsker å bo på Sørlandet neste år kan det bli en vanskelig affære. American Field Service (AFS) i Vest og Aust Agder sliter med å finne familier de kan bo hos.

Publisert:

- Vi prøver å få folk til å forstå hvor fantastisk det er å være vertsfamilie, men det er visst litt vanskelig å nå frem, sier Ingrid Bryn Ottersland. Hun er leder for AFS i Aust- og Vest Agder. Engasjementet ifra Sør har vært labert i flere år og først i fjor startet lokallaget opp igjen på nytt.

-  Men det går litt trått, sier Ottersland.

Til tross for stander, flyers og full aktivitet er det kun en familie i Aust Agder som har meldt sin interesse for å være vertsfamilie kommende høst. I fjor var det bare en familie på Tvedestrand som var villige til å ta inn en student.

Vanskeligst i byene

Gunhild Sølvberg, presseansvarlig for AFS Norge, forteller om en tendens der småbyene tar imot flere utvekslingsstudenter enn de store.

- På Sørlandet i år er det kun en familie som har tatt imot en utvekslingsstudent og det er på Tvedestrand, sier hun.

Hun synes det er vanskelig å si noe om hvorfor det er slik.

- Det er kanskje lettere å ta imot der det er flere som har studenter boende hos seg, for da kan de lage seg et eget lite miljø, forteller hun.

Pleier å ordne seg

[img65116_2RM]

Fra Norge reiser 250 norske studenter på utveksling til utlandet gjennom AFS til høsten.

Ottersland synes flere burde ta imot studenter.

- Det er så mange rundt i verden som tar imot alle oss når vi nordmenn drar ut på utveksling, Likevel er det så få som vil inkludere noen i familien, sier hun.

Fra utlandet kommer det helt sikkert 152 studenter til Norge. Mange av de mangler fortsatt et hjem.

- Vi har ikke familier til alle. Det pleier alltid å ordne seg i siste liten. Likevel ville det vært en fordel for alle parter å ha tid til å forberede seg på høsten, sier hun.

Hjerterom[sniplet faktaboks]

Ottersland har selv bodd hos en vertsfamilie under utveksling i Frankrike.

- Det betyr mye å få kunne være hos en vanlig familie når man er i et fremmed land og studerer, sier hun.

I 2010 skapte hun og familien et hjem for kinesiske Jiawei Tang.

- Det var helt fantastisk, man får en del av verden der ute inn i hjemmet sitt, sier hun.

Hun mener norske familier tror de må ha veldig mye å tilby studentene når de kommer. Hun sier at det er feil.

- Poenget er jo at de skal komme til et normalt liv her i Norge og leve ut en vanlig hverdag. Alt man trenger er bare en seng og litt hjerterom, avslutter Ottersland.