Sørnett

- En forferdelig billig livsforsikring!

F.v: Colette Moore og Chrysti Madsen er imponert hvor gode folk er til å bli sett i mørket. FOTO: Raymond Andre Martinsen

F.v: Colette Moore og Chrysti Madsen er imponert hvor gode folk er til å bli sett i mørket. FOTO: Raymond Andre Martinsen

Innbyggerne i Kristiansand ligger under landsgjennomsnittet i refleksbruk. Men venninene Chrysti Madsen og Colette Moore fra Sør-Afrika ble overrasket over hvor synlige folk er.

Publisert:

 

I dag arrangeres årets refleksdag i hele Norge. Målet er å få flere til å bruke refleks når de er ute og beveger seg i trafikken.

- Skryter av hvor flinke de er

[img149771_2RM]

Ifølge Trygg trafikk er folk i Kristiansand veldig dårlige til å bli sett i mørket. Distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder Ole Rath forteller at Kristiansand ligger langt under landsgjennomsnittet når det gjelder refleksbruk. Han synes det er dumt ikke å tenke på å bli sett i trafikken.

- Derimot er det veldig mange som skryter på seg at de er flinke til å bruke refleks, sier han.

De to venninnene fra Sør-Afrika er begge enige om at refleks er en god ting. men de opplever at folk er gode til å gjøre seg synlige i Kristiansand.

- Vi ble veldig overrasket, fordi det er faktisk ganske mange som bruker refleks her, sier Chrysti Madsen, som likevel er tydelig på at refleks er viktig, på grunn av trafikksikkerheten.

I de fleste tilfellene der fotgjengere er blitt påkjørt og drept, er det fordi bilførerne ikke har kunnet se dem.

Chrysti Madsen

Ble overrasket

- Det gjør det veldig vanskelig for de som kjører når folk går uten refleks. Fordi bilførere må konsentrere seg om veien, samtidig som de må konsentrere seg om fotgjengeren, sier Madsen.

Der de kommer fra, bruker folk nesten ikke refleks, fordi det sjelden er mørkt.  De ønsker at flere hadde brukt refleks der de kommer fra, og at folk hadde blitt mer bevisste på å bli mer synlige når de ferdes langs veien.

- I de fleste tilfellene der fotgjengere er blitt påkjørt og drept, er det fordi bilførerne ikke har kunnet se dem. Flertallet i Sør-Afrika er jo sorte, og hvis man bruker mørke klær, er man enda vanskeligere å se, forteller Madsen.

Hun synes mener at man viser mye respekt for fotgjengerne i Norge.  Noe hun som fotgjenger setter stor pris på.

- Det er ikke tilrettelagt for å gå trygt på samme måte som i Norge, sier hun.

Voksne dårligst

Trygg trafikk-leder Rath sier det er voksne som er dårligst til å bruke refleks. Han tror voksne er mest opptatt av at barna skal bli sett i mørket og glemmer hvordan de selv skal bli sett.

- Voksne tenker at de ikke har noen barn å miste. Men så er det jo slik at barna egentlig heller ikke har noen voksne å miste. Så vi må nok være flinkere til å tenke den andre veien også, sier han.

Han kan ikke få understreket nok hvor viktig det er med refleks.

- Det er faktisk sånn at av de som blir påkjørt i trafikken, så er det bare fem prosent av dem som har refleks. Så det er faktisk sånn at hvis du har på deg refleks så er det liten sjanse for at du blir påkjørt. Så det burde være grunn nok til å gå med refleks. 

Burde ikke være gratis

Christi Madsen mener ikke refleks burde være gratis, av én enkel grunn:

- Fordi folk respekterer ting på en slapp måte hvis man får det gratis. Man får at annet forhold til det hvis man må betale for refleksen. Hvis du får ting gratis er det veldig lett å tenke: "Å, det er ikke så viktig". Men hvis du er nødt til å betale for noe og lete etter det, så er det verdifullt.

 

- Men da burde det være til rimelig pris, så alle kan ha råd til det, skyter venninnen inn fra siden.

[img149771_3RM]

 


- Det er vanskelig å si hva andre tenker, men jeg ser jo det at nå er jeg i den heldige situasjonen at jeg har  en refleks liggende i hver eneste vinterjakke. Og mange har kanskje bare en eller to reflekser som de bytter fra jakke til jakke.  Og da er det lett å glemme.

Han råder alle til å investere i så mange reflekser at de har en til hver jakke. 

- Så de slipper å ta fra jakke til jakke. Det vil hjelpe på bruken. Det er en forferdelig billig livsforsikring. Det er helt sikkert, avslutter han.