Sørnett

Fædrelandsvennen strippet for kvinner

IKKE FORNØYD: Eivind Ljøstad er ikke noen tilhenger av de konservative holdningene som har kommet frem den siste tiden. Han innrømmer samtidig at kjønnfordelingen i Fædrelandsvennen ikke er god nok. Foto: Ole Henrik Hansen

IKKE FORNØYD: Eivind Ljøstad er ikke noen tilhenger av de konservative holdningene som har kommet frem den siste tiden. Han innrømmer samtidig at kjønnfordelingen i Fædrelandsvennen ikke er god nok. Foto: Ole Henrik Hansen

Blant journalistene i Fædrelandsvennen er kun en av tre kvinner. Altfor dårlig, erkjenner sjefredaktør Eivind Ljøstad.

Publisert:

«Jeg må innrømme at hver gang jeg leser et av disse utspillene, så tenker jeg følgende: «Så flott at disse mannfolka som har så hektiske jobber også tar seg tid til å være talsmenn for sine koner. Så konene slipper å si noe selv om likestilling og sånn.»

Gikk hardt ut

Ordene tilhører sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad. Han skrev mandag et innlegg i likestillingsdebatten. Det kommer i kjølvannet av uttalelsene til Netthandelens Einar Øgrey Brandsdal og investor Kurt Mosvold, som synes det er uproblemtisk at kvinner velger å bli hjemmeværende.

Samtidig som Ljøstad går hardt ut mot det mange oppfatter som konservative holdninger, står ikke kjønnsfordelingen i Fædrelandsvennen i stil med sjefredaktørens holdning.

Bare 19 av 60 i redaksjonsklubben er kvinner. I papirutgaven av Fædrelandsvennen kan vi lese at det bare er en kvinne i redaktørkorpset på seks. Han er erkjenner at kjønnsfordelingen i avisen ikke er god nok.

– Vi er ikke i nærheten av der vi burde være. Målet er at vi skal ha like mange kvinner og menn i redaksjonen. Det er den beste balansen i en redaksjon, mener han.

Kurs

Han forteller at det er gjort tiltak for å få frem kvinnelige ledere i Fædrelandsvennen.

– Vi jobber seriøst med å forbedre situasjonen. I vinter begynte vi med interne lederkurs. Responsen har vært veldig positiv, fortsetter Ljøstad, som tilstår at de ikke har vært flinke nok til å få frem kvinnelige lederskikkelser.

Han mener at det er naturlig at det vil svinge i antall kvinner som jobber i Fædrelandsvennen, men det hører til historien at Christine Gulbrandsen er avisens nye nyhetsleder etter å ha meldt overgang fra tilsvarende stilling i Aftenposten.

Viktig debatt

Fædrelandsvennen har fått kritikk på sosiale medier for bruken av kilder, men Ljøstad er ikke enig i kritikken.

– Så lenge personene med disse holdningene finnes, må de frem i lyset. Holdningene er nok mer utbredt enn vi tror. Vi ønsker ikke å ha den litt typiske sørlandske holdningen om at vi dropper å skrive om denne typen uttalelser, sier han.

Han mener det ideelle ville vært at noen menn sto frem med de motsatte holdningene, for debatten er viktig.

– Det er viktig å få belyst dette. Likestillingdebatten er viktig, legger han til.

Marianne Gauslaa er journalist og leder av journalistklubben i Fædrelandsvennen. Hun er enig med sin sjef.

– Vi har ansvar for likestillingsdebatten og jeg er glad vi har en sjefredaktør som tør å komme med sitt synspunkt, men det er trist å jobbe i en avis fra en landsdel med sånne syn, sier hun.