Sørnett

Fant tyvegods på egenhånd

Silje Momrak er glad for å ha fått tilbake veska. Foto: Anna Rydland Nærum

Silje Momrak er glad for å ha fått tilbake veska. Foto: Anna Rydland Nærum

Silje Momrak ringte ikke politiet da vesken hennes ble stjålet. Leder for seksjon for etterforskning forstår at det frister å ordne opp selv.

Publisert:

Etter en vanlig kveld på byen oppdaget Silje Momrak at vesken hennes var borte. Det vanlige ville kanskje vært å anmelde forholdet til politiet, men av erfaring visste 23 åringen at saken kom til å bli gjort lite med der. Forsikring og den slags var ikke så viktig for Silje, det som betydde noe var å få vesken tilbake med innholdet bevart.

-Jeg sperret ikke mobilen, det var ikke så farlig siden jeg uansett har kontantkort, så jeg prøvde heller å ringe til den.

Ved de første forsøkene fikk ikke Silje noe svar på mobilen, men hun synes det var merkelig at den ikke var slått av hvis den var stjålet. Derfor ga hun ikke opp håpet, men fortsatte å ringe. Etter å ha lagt igjen et titalls ubesvarte anrop, fikk Silje omsider kontakt med en mann som sa hun kunne få tilbake tingene sine.

-Han sa han hadde funnet veska mi, og at jeg kunne få den tilbake hvis jeg ville. Han sa at jeg skulle ringe tilbake dagen etterpå. Silje, som synes det er viktig å tro godt om alle mennesker, tenkte dette var greit og sa ja til dette.

Gikk ikke som planlagt

Dagen etter var ikke mannen like lett å få tak i. Silje ringte noen ganger uten hell. Hun bestemte seg derfor for å spore opp mannen på en annen måte, og tenkte dette var mulig siden hun visste hva han het og hun hadde en mistanke om at han tilhøre Kristiansands rusmiljø.

Hun oppsøkte så forskjellige organisasjoner og fant til slutt mannen. De kunne fortelle at han holdt til i et område nær Otra.

- Da gikk jeg til en venninne å spurte om hun trodde det gikk greit å gå dit. Venninnen Nerid Høiness har bodd i Kristiansand lengre enn Silje og er derfor mer kjent i området.

Nerid og Silje sitter ved siden av hverandre og tenker tilbake på kvelden og man ser tydelig at de blir oppspilt ved å snakke om det.

- Jeg ble kjempegira av tanken på å leke litt detektiv, så jeg synes jo dette var en kjempe ide forteller Nerid.

- For å være på den sikre siden tok vi turen langs Otra på dagtid, vi følte vel det var det tryggeste.

Da jentene kom frem til stedet det så ut som mannen bodde, var han ikke å finne. De bestemte seg da for å gå tilbake senere samme kveld.

Området der mannen holdt til var ikke et veldig hyggelig sted og kvinnene tenkte derfor de ville føle seg tryggere med noen kamerater til stede.

– Det var litt kick, men fy søren så redd jeg var der vi gikk i mørket, utbryter Silje mens Nerid nikker samtykkende.

Tingene lå strødd

Denne gangen fant de mannen de lette etter. Han tok de i mot med en hilsende hånd og et smil om munnen før han gikk for å samle sammen Silje sine ting.

– Tinga mine lå strødd over området han bodde. Så han hadde tydeligvis gått grundig gjennom veska. Jeg hadde ikke noen kontanter da jeg mistet veska og alt innholdet fikk jeg tilbake, utenom mobilen. Mobilen fortalte mannen at han hadde mistet, men han forsikret at han skulle gjøre alt han kunne for å finne den igjen.

- Jeg var bare så glad for at han var hyggelig og for at jeg fikk tilbake alle kort og bilder i lommeboka.

Jentene sier at de var klar over at dette detektivarbeidet kunne være farlig, men siden de var ganske sikre på at dette var den eneste muligheten for å få tingene tilbake valgte de å ta den risikoen allikevel.

Politiet forstår problemet

Leder i etterforskningsseksjon ved Agder politidiskrikt Geir Hansen sier til Sørnett.no at han oppfordrer alle til å anmelde saker.  Han forstår allikevel at det er fristende å ta tak i saken selv.

– Man vil jo ofte få tilbake tingene sine raskest mulig, og det kan av og til ta lang tid for politiet, sier Hansen.

Han mener at det bør gå en grense for hvor langt man er villig til å gå alene uten politiets hjelp, og at det er viktig å tenke på sin egen sikkerhet. Men til syvende og sist er det opp til personen som er rammet, om man skal gjøre som Silje Momrak eller ikke.