Sørnett

Færre pasienter enn forventet

Slitter: Færre kjønnslemlestede pasienter ved sykehuset. FOTO: Viorica Marticiuc.

Slitter: Færre kjønnslemlestede pasienter ved sykehuset. FOTO: Viorica Marticiuc.

Åtte måneder etter oppstart sliter sykehuset fortsatt med å markedsføre tilbudet for kjønnslemlestede kvinner.

Publisert:

- Det er ikke som å komme til legen med en brukket arm. Her handler det om tillit, sier Inger Klouman, avdelingssykepleier ved gynekologisk poliklinikk.

I februar 2010 startet Sørlandet Sykehus Kristiansand opp en klinikk for å hjelpe kjønnslemlestede kvinner. Selv om erfaringen fra andre byer i Norge viser at det tar tid å nå ut til de kjønnslemlestede kvinnene, har pasientene vært færre enn forventet.

-  Nå har vi begynt å holde forelesninger til helsepersonellet andre steder i fylket. Jo flere primærleger, sykepleiere og helsesøstre vi informerer, jo flere kvinner når vi. Vi vurderer også å opprette en nettside hvor interesserte kvinner kan lese mer og eventuelt stille spørsmål, sier Klouman.

Lang tradisjon

- De fleste disse kvinner vil ha barn, så det er viktig med en åpnende operasjon, men det er viktig at kvinnene føler seg trygge, sier Tigu Akberom. Hun er kvinnehelseinformatør ved Kvinnesenteret i Kristiansand.

Som en del av jobben reiser Akberom ofte rundt i landet og informerer kvinner om integrering, barneoppdragelse og omskjæring.

-  De kommer ofte fra kulturer hvor omskjæring er helt nødvendig for at jentene skal giftes bort. Det er ikke lett å kvitte seg med så lange tradisjoner, presiserer Akberom.[sniplet faktaboks]

 

Mer informasjon

Hun etterlyser flere sentere som gjennomfører operasjoner på små steder i landet. Det største problemet er at mange jenter ikke kommer på sykehuset før de har fått komplikasjoner.

- Det er viktig å informere kvinner på flere måter enn bare gjennom fastlege og brosjyrer. Faglærte må reise til asylmottak og snakke med folk, mener Akberom.

- Jeg har truffet mange som er takknemlige for å ha fått informasjon og deretter gjennomført operasjonen. Det hjalp dem å få barn, de fikk mindre menstruasjonsmerter og et bedre sexliv. Rett og slett et normalt liv, konkluderer Akberom.