Sørnett

For tidlig å håpe på studiestøtte i juni

JOBBET FØR: Ingvild Mælum mener arbeid ved siden av studiet er ugunstig. FOTO: Kristian Langenes

JOBBET FØR: Ingvild Mælum mener arbeid ved siden av studiet er ugunstig. FOTO: Kristian Langenes

Kunnskapsdepartementet venter på resultatet av ny undersøkelse før de vil vurdere 11 måneders studiestøtte.

Publisert:

Kunnskapsdepartementet venter på resultatet av ny undersøkelse før det blir aktuelt å utvide studiestøtten til 11 måndeder.

- Jeg jobber ikke på ved siden av skolen, og klarer meg så vidt på det jeg får utbetalt av lånekassen. Men når sommeren kommer begynner jeg å slite. Mange har nemlig en leilighet de må betale leie for gjennom hele sommeren. Dersom man velger å jobbe, vil det igjen gå utover prestasjonen på skolen. Tidligere jobbet jeg på siden av skolen og jeg merket hvordan det tok fokus vekk fra skolearbeidet, sier Ingvild Mælum til Sørnett.

Mælum (21) studerer kommunikasjon årsstudium ved UiA. I likhet med mange andre studenter mener hun at studiestøtten bør utvides til 11 måneder. Ledelsen i Studentorganisasjonen i Agder (STA) er klar over studentenes bekymring, og er klar på hva de mener om saken.

- Det må innføres 11 måneders studiestøtte. Det har studentorginisasjonene over hele landet kjempet for i årevis. Det er mange som studerer til langt ute i juni og da burde man også få studiestøtte, slik som resten av skoleåret, sier STA-leder Irene Bredal til Sørnett.

Mener du det er nødvendig å jobbe på siden av skolen for å klare seg som student?

-Det er mulig å klare seg. Det er det mange som gjør, og jeg har selv gjort det. Problemet er bare at man blir veldig hardt rammet dersom man plutselig blir nødt til å besøke legen eller tannlegen. Når slike utgifter kommer, risikerer man å bruke godt over halve månedsbudsjettet. Som student skal man slippe å gå rundt med slike bekymringer.

Mange har vel foreldre som kan hjelpe til når det kniper?

- Det er det, men ikke alle. Det er heller ikke så kult for mange å ringe hjem som 25-åring og spørre mamma etter penger. Poenget er at man som student skal slippe å gå rundt med økonomiske bekymringer når man egentlig burde fokusert på skolen.

Unødvendig å vente

[img25941_2RM]

Kunnskapsdepartementet har lenge ønsket å innføre “heltidsstudenten”, og gjorde i 2005 en undersøkelse som gikk mye på studenters økonomi. Undersøkelsen avdekket blant annet at mange studenter lever under fattigdomsgrensen. Det var derfor forventet at studiestøtten skulle øke, eller bli utvidet, i kjølvann av undersøkelsen. Foreløpig har ingenting skjedd, bortsett fra at Kunnskapsdepartementet nå planlegger en ny undersøkelse på studenters psykiske helse, som er ventet å bli presentert i 2013. Før den tid vil vil det heller ikke bli gjort endringer i studiestøtten. Bredal mener undersøkelsen er viktig, men synes det er unødvendig å vente på resultatet av den undersøkelsen før man utvider studiestøtten.

- Jeg tror det er en veldig viktig undersøkelse i arbeidet mot heltidsstudenten, og jeg gleder meg til å se nærmere på den. Men uansett resultat av den, vil fortsatt behovet for 11 måneders studiestøtte være like sterkt. Noe må skje, og det må skje nå.