Sørnett

Foreldreoppdragelse

Oddemarka: Interesserte foreldre møtte opp på politiets foredrag. (Foto: Odd-Sølve I. Grannes)

Oddemarka: Interesserte foreldre møtte opp på politiets foredrag. (Foto: Odd-Sølve I. Grannes)

Politiet besøkte i går kveld Oddemarka skole for å lære foreldre om ungdommens rusvaner og kriminalitet.

Publisert:

Politiet i Vågsbygd, Kristiansand og Randesund har i det siste besøkt ungdomsskolene i Kristiansand kommune. Dette er et tiltak for å informere foreldrene til 8. klassingene på skolene om ungdom og kriminalitet. I går var det Oddemarka skole som stod for tur. Mange temaer ble tatt opp, blant annet nasking, tobakk, alkohol, narkotika og vold.

[img52525_2RS]

- Overgangen mellom barne- og ungdomsskolen er en kritisk fase. Foreldrene mister ofte oversikten over barnets nye venner. Da blir det kanskje et ork for foreldrene å bli kjent med de nye foreldrene, forteller foredragsholder Grethe Pedersen i Kristiansand politi.

Pedersen mener det er viktig at foreldrene tar seg en prat med barnet sitt om konsekvenser.

- Barna må få vite om konsekvensene ved nasking, tobakk, alkohol, narkotika og vold. Da tenker de seg forhåpentligvis om en ekstra gang, og unngår å gjøre noe ulovlig, mener Pedersen.

Rusmidler
Politiets kriminalitetsforebyggendesenhet  i Kristiansand mener at det er grunn til bekymring hvis en 8. klassing drikker alkohol.

- Rusvaneundersøkelsen fra 2009/2010 viser at det ikke er vanlig for 8. klassinger å drikke ettersom såpass få i 10. klasse drikket alkohol, sier Pedersen

Pedersen er bekrymret over tilgangen på hasj i Kristiansand.

- Det er enkelt å få tak i hasj i Kristiansand. Det virker som at det er akseptert å røyke hasj blant elevene. Samtidig vet mange ikke hva hasj er. Uansett er hasj farlig, og hvis man røyker det jevnlig vil det påvirke nervesystemet og følelseslivet. Til slutt kan man havne utenfor samfunnet, forteller politikvinnen. [sniplet faktaboks]

Hun mener elever ikke burde ha noen helst motivasjon for å røyke hasj.

- Konsekvensene er så store hvis man blir tatt. Barnet kan få det på rullebladet og da vil det begrense jobb- og reisemuligheter. Det vil også føre til utsettelse på alle førerkort - uansett hvilken alder du har, forteller Pedersen.

Viktig
Oddemarka skole fikk mye skryt for sitt arbeid mot rusmidler. Blant annet er de gode til å hindre eldre ungdommer adgang til skolegården.

- Dette er viktig slik at ungdomsskoleelevene ikke kommer i kontakt med personer som selger narkotiske stoffer, mener Pedersen.

Inspektør ved Oddemarka skole, Atle Tjomsås Andersen, er meget fornøyd med politiets jobb på Oddemarka skole.

- Vi er veldig positive til det forebyggende arbeid politiet gjør. Vi er fornøyd med samarbeidet vi har med politet. De vet hva som må til og gjør en veldig bra jobb, forteller Andersen.

Politiet besøker også 8. klassene på skolene, for å informere elevene om sitt arbeid.