Sørnett

Forhistoriske fjellmalerier i Grimstad

Det ble i dag offentliggjort at fjellmalerier i Grimstad har vist seg å være ekte forhistoriske tegninger.

Publisert:

Arkeolog i Aust Agder fylkeskommune Ingvild Paulsen fortalte Sørnett at det for første gang har blitt funnet slike forhistoriske funn i fylket.

De ble opprinnelig oppdaget av en Arkeolog i 1987 under forarbeidet for et byggeprosjekt i området, men har vært en usikkerhet rundt om de faktisk var forhistoriske fjellmalerier eller bare en tilfeldighet. Tidligere i måneden har Aust-Agder fylkeskommune hentet inn Jan Magne Gjerde, en forsøker fra UiT og museet i Troms som spesialiserer seg på forhistoriske malerier som disse. Han har i samarbeid med Aust-Agders egne arkeologer nå endelig slått fast at disse illustrasjonene er blitt bevist tegnet der av forhistoriske sørlendinger.

 

Paulsen sier at de i og med nå ikke er i stand til å si noe om hvor gamle disse maleriene er, men basert på steinprøver fra området rundt og kjennetegn ved malemåten kan tyde på at maleriene skal ha vært malt i løpet av yngre steinalder til starten av bronsealderen (Ca. 4000 til 1500 år før Kristus)

 

-De mest typiske tingene man finner avbildet på slike malerier er vanligvis mennesker og dyr. Men det er vanskelig å si for hulemalerier som denne som ikke har stått inne i en hule pleier å ta skade fra naturen.

Ifølge Paulsen er det 3 figurer som stikker seg ut. To av figurene mener arkeologene at skal være mennesker men den tredje er de ikke sikre på hva skal forestille. De har heller ikke lyst til å si noe om hvor maleriene er ettersom at de nå jobber med å finne en måte å få bevart disse historiske funnene både fra vandalisme og elementene.
-Vi håper jo at folk som er ute vil kikke seg om og melder ifra til oss om de ser noe, for vi siden denne er her så tror vi ikke at denne er det eneste hellemaleriet i lokaliteten. Da er det viktig at de som finner noe de tror kan ha funnet noe som kan være malerier gjør som oss og ikke tar på de. Ikke rengjøre, ikke ta på vann eller prøve børste noe vekk for å gjøre mer tydelig i det hele tatt, men bare ta bilde og sende det til oss. Forteller Paulsen.

 

Nedenfor kan du se bilder av hellemaleriene slik det ser ut både for det nakne øye og digitalt fremhevet for å komme mer til syne.

[slideshow id=621]

Takk til Ingvild Paulsen og Aust-Agder fylkeskommune for bildene