Sørnett

Fornøyde med hederspris

Tarjei Leer-Salvesen (f.v.) sammen med prisvinner Vegard Venli og Bjørnar Moxnes. Foto: Norsk Presseforbund

Tarjei Leer-Salvesen (f.v.) sammen med prisvinner Vegard Venli og Bjørnar Moxnes. Foto: Norsk Presseforbund

Journalist Tarjei Leer-Salvesen og Fædrelandsvennen fikk hederlig omtale for sitt arbeid med Innsyn.no under Presseforbundets varslingsfrokost tirsdag morgen.

Publisert:

– Jeg syns det er veldig hyggelig, og vi er veldig glade for oppmerksomhet rundt det vi gjør. Det betyr at det er flere enn oss som ser verdiene i det vi holder på med, forteller Tarjei Leer-Salvesen.

[faktaboks]

Han og Fædrelandsvennen mottok tirsdag morgen hederlig omtale for sitt arbeid med nettsiden Innsyn.no. På siden samles postjournaler og ikke-søkbare PDF-er fra offentlig sektor i en åpen, søkbar database som er tilgjengelig for alle.

– Vi lagde verktøyet fordi vi mente at det offentlige ikke gjorde jobben sin, og vi hadde jo helst sett at de begynte å gjøre det selv, slik at vi slapp å holde på med dette, ler journalisten.

Han håper dette kan føre til diskusjon rundt åpenhet i det offentlige, og forteller at de har gjennomført prosjektet for å forandre på noe de synes er litt galt.

– Det dreier seg om å verne om de viktigste verktøyene vi har for å få gjort jobben vår skikkelig. Vi tenkte at dette har en verdi i et fungerende demokrati, avslutter Salvesen.

[img137508_2RM]

Stor anerkjennelse

Nyhetsredaktør i Fædrelandsvennen Jonas Mjaaland er glad for hedersprisen, og mener det er en stor anerkjennelse.

– Det viser at det arbeidet vi har lagt ned blir lagt merke til, og det gir en ekstra inspirasjon til å jobbe videre og utvide tjenestetilbudet vårt, noe vi arbeider med hver eneste dag.Vi er helt avhengige av åpenhet i det offentlige for å kunne utøve vår journalistikk, og for å kunne bringe informasjon til leserne våre, forteller Mjaaland.

– Gjorde statens oppgave

Juryen for Flaviusprisen roser Salvesens arbeid, og oppfordrer i sin begrunnelse til at flere offentlige instanser bør gjøre sine postjournaler åpne.

– Med enkle grep gjorde dermed Salvesen og Fædrelandsvennen det som egentlig etter grunnloven er statens oppgave: Å legge til rette for en åpen og opplyst samtale. Juryen håper innsyn.no fortsetter å utvikle seg, at flere kan få gleden av å bli oppmerksom på og dra nytte av siden, og at flere offentlige organer lar seg inspirere til å gjøre sine postjournaler søkbare på samme måte, heter det i juryens begrunnelse.

Selve hovedprisen ble tildelt journalist i Kommunal Rapport Vegard Venli, for sin innsats for å få åpnet aksjonærregisteret. Rødts leder Bjørnar Moxnes mottok også hederlig omtale for sin kamp i retten angående praktisering av taushetsplikten.

Juryen besto av juryleder Anine Kierulf (forsker ved Senter for menneskerettigheter og juryleder), Alexander Øystå (redaktør i Vi Menn og assisterende direktør i Egmont Publishing) og Ståle Hansen (journalist i NRK).