Sørnett

Fosterhjem foretrekker yngre barn

Familien Natvig fra Vågsbygd. De to andre barna var ikke hjemme.Foto: Rosarinja Marisa Danielsen

Familien Natvig fra Vågsbygd. De to andre barna var ikke hjemme.Foto: Rosarinja Marisa Danielsen

Bufetat Kristiansand sliter med å finne fosterhjem til barn over 12 år. Fosterfamilien Natvig fra Vågsbygd, har fostret både tenåringer og småbarn.

Publisert:

- Vi er en familie med mye glede og vi følte at vi hadde noe å tilby et barn. Vi har aldri sett på oss selv som spesielle, vi vil bare hjelpe. Såklart er det tøft og slitsomt til tider, men vi har aldri angret. Vi har jo hatt både småbarn og ungdommer hos oss. Det har aldri vært alderen i seg selv som er avgjørende, men å velge det som er mest skånsomt for vår familiesammensetning.

Familien Natvig har tre biologiske barn på 11, 15 og 17 år. De har også et fosterbarn boende hos seg. Hun er nå åtte år gammel og har vært hos familien i fem år. Da fosterdatteren kom til familien som treåring visste de ikke at hun var et barn med så spesielle behov som det har vist seg i ettertid.

Moren Heidi Natvig har selv vokst opp med to fosterbrødre og har alltid hatt lyst til å være fostermor. Hun ser at det ikke bare er greit for alle rundt når man velger å ta til seg et nytt familiemedlem som krever litt ekstra.

- Det har jo vært tider der hun har krevd så mye oppmerksomhet at det har gått utover de andre barna. Da er det viktig at vi også ser de, og gjør ting bare med de. Nå var jeg og de to eldste døtrene en tur til London. En skikkelig jentetur, forteller Heidi.

Som vår egen datter

Da døtrene var små, var de fosterfamile for to 16-åringer, og de kan sterkt anbefale det til andre som ønsker å være fosterhjem.

- Du kan kommunisere med de på en annen måte. De gjør seg mer forstått, og du vet litt mer om hva du får når du tar inn en tenåring, forteller Leif-Otto. Det viktigste er at det passer til familien. Ofte er det sånn at fosterbarnet skal være det yngste i familien, og da passet det oss best denne gang å ta inn et lite barn.

- Har du sett et fosterbarn, så har du bare sett ett. De er like forskjellige som alle andre barn, understreker Leif-Otto.

De to eldste døtrene  forteller at åtte-åringen har tatt mer plass i hjemmet enn de på 16 år. Mesteparten av tiden har det vært gøy.

[img44510_2RM]

- Det har vært opp og nedturer, men sånn er det vel sikkert for alle andre familier. Hun er uansett søsteren vår, sier Karen.

Skeptiske til ungdommer

Fosterhjemskonsulent ved Bufetat i Kristiansand, Håkon Skaar, synes at fosterhjemmene gjør en fabelaktig jobb.

[img44510_3RM]

- Fosterhjerm er det viktigste vi har i barnevernet. Uten, ville alt stoppet opp, sier Skaar.

De får sett at barnet blir mer fornøyd og klarer seg bedre sosialt og på skolen. Når fosterforeldrene opplever det, sier de at det gir dem masse.

Han forteller videre at det er mangel på fosterhjem for barn over 12 år.

- Det er en ubegrunnet skepsis ute blant folk. De tror at det er vanskeligere med ungdom, og dermed tørr de ikke, forteller Skaar.

Mangel på fosterhjem for ungdommene, medfører at de må bli plassert i ulike institusjoner, og det kan være uheldig. Der møter man jevnaldrende, noen med mer bagasje enn andre, og det kan skape et dårlig miljø. Barnehjemsbanden som herjet på Sørlandet i fjor, er et eksempel på det, understreker Skaar.

- Vi ser jo at når de først kaster seg ut i det og åpner opp hjemmet for en ungdom, finner de ofte ut at det ikke er noen større utfordringer, snarerer tvert imot, avslutter Skaar.

- Hun kaller oss for mamma Heidi og pappa Leif-Otto, og vi ser på henne som vår datter, forteller de begge i kor mens de ser på hverandre.