Sørnett

Fra biskop til skribent og predikant

Fortsatt aktiv: Bibelen vil fortsatt holdes varm av Skjevesland etter at han trer av. Foto: Anders Bilet

Fortsatt aktiv: Bibelen vil fortsatt holdes varm av Skjevesland etter at han trer av. Foto: Anders Bilet

Biskop i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, går av 31. mai, men han skal ikke sitte på latsiden.

Publisert:

På tross av at biskopen skal slutte i stillingen sin, vil ikke det bety at han slutter med det kristne arbeidet.

- Jeg skal fortsette med skrivingen. Jeg skal være skribent og vikar som predikant, sier den avtredende biskopen, før han legger til med et smil:

- Og så skal jeg være pensjonist.

Vil savne reisene
Olav Skjevesland har reist mye i sin tid som biskop for Agder og Telemark. Det er noe av det han kommer til å savne mest.

- Jeg kommer til å savne reisene rundt. Visitasene og menighetene jeg har besøkt kommer til å bli et savn, meddeler Skjevesland.

På tross av det, er det enkelte ting biskopen ikke kommer til å savne like mye i jobben.

- Jeg kommer ikke til å savne de lange møtene, humrer han.

Tiden etter biskop Skjevesland
Ved månedsskifte slutter biskopen i Agder. På spørsmål om grunnen til avskjeden, svarer biskopen at det handler om alderen.

- Er en 70 år, så må en slutte. Jeg fyller 70 år den 31. mai (dagen han slutter, journ.anm), og alt har sin tid. Vi er fremdeles under statens regler, og da må jeg tre av i denne alderen, sier biskopen i en avslappet tone.

Det vil komme et nytt bispevalg etter Olav Skjeveslands avskjed. Han er klar på hvilke egenskaper den nye biskopen må ha.

- De generelle kravene er at en har en evne til å være en god teologisk leder. En må også ha en viss kommunikativ evne. Det er viktig at en kan samle definisjoner, sier Skjevesland.

[img66843_2RM]

- Rart og vemodig
Tormod Stene Hansen, stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme, synes det blir rart med ny biskop, etter at Skjevesland går av.

- Jeg har vært nær medarbeider med biskop Olav siden jeg begynte i denne jobben for elleve år siden. Det er rart og vemodig at han slutter, erkjenner Hansen.

Stiftsdirektøren bruker store ord da han blir spurt om sin kollega.

- Det har vært et godt samarbeid, og et sterkt felleskap her med Olav i jobben. Han har vært en meget god biskop for Agder, sier Hansen.

God forkynner
Hansen trekker frem en spesiell egenskap som kommer til å bli savnet når Skjevesland går av.

- Han er en meget god forkynner, og har et frodig bildespråk. Han har en helt spesiell evne til å formidle evangeliet, sier direktøren.

Stiftsdirektøren omtaler biskopen som en brobygger.

- Olav møter alle mennesker, og ser alle. Han kjenner alle, og har fungert som en veldig god brobygger, avslutter Hansen overfor Sørnett.