Sørnett

Fra fangenskap og tortur til frigjøringsdag

Flagget et heiset på flaggdagen. Foto: Cecilie Anderssen

Flagget et heiset på flaggdagen. Foto: Cecilie Anderssen

I kjelleren på Arkivet ble sørlendinger torturert av nazistene, i dag feirer man frigjøringsdagen i det samme bygget.

Publisert:

- Huset var et symbol på det motsatte av frihet og demokratiet, forteller Gro Kvanvig som er prosjektleder for 8.mai her på Arkivet i Kristiansand.

Bygget som ble brukt til fangenskap og tortur skal i dag på frigjøringsdagen brukes til å lære unge og voksne om hva som skjedde før frigjøringen, og ikke minst hvorfor det skjedde. Nede i kjelleren er det et museum av forholdene som var der, det er bilder og historie om hvem som var der, hvem som deltok og hva som skjedde der.

Kanskje kommer freden

- Hensikten er å skape holdninger, sier Lasse Laudal.

Han sier at historien helst ikke må gjenta seg, da er det viktig å vite hvorfor den har skjedd før. Arne Eilertsen sier seg enig. Selv var han en liten skolegutt med en far som ble tortert nede i kjelleren på Arkivet. Han husker at han var der under frigjøringsdagen 8.mai 1945.

- Det gikk rykter blant de voksne om at friheten kanskje kunne komme, kanskje den skulle komme i morgen. Jeg husker vi satt på trappen utenfor biblioteket den 7.mai 1945 for å øve på å synge «Ja vi elsker», som vi ikke hadde fått synge på de siste fem årene. Da friheten endelig kom var byen full av store folkemengder som veivet med flagg og ropte Hurra Hurra.

Ned i torturkjelleren

Tor Hultmann jobber som frivillig og er guide på arkivet, han viser vei ned i kjelleren for å se hvordan det var der. Han forteller at både tanten og faren hans var der, men at dette var før han selv ble født. Han er helt enig med Laudal og Eilertsen om at det er viktig å vite hvorfor folk ble fanget, hvorfor ting har skjedd tidligere.

[img161360_2LM]

[img161360_3LM]

- Det finnes ingen garanti for at historien ikke skal gjenta seg, da er det viktig at man vet hvorfor ting har skjedd tidligere, hvis ikke blir det vanskelig å hindre det i senere tid, forteller han mens han viser ett av torturrommene hans egen tante ble torturert i.

Det kan være vanskelig å forestille seg at Norge; det frie demokratiske Norge, var i krig. Arne Eilertsen minner om at likegyldigheten kan være farlig.

- Fremmedfrykt, religionsfrykt og likegyldighet kan skade demokratiet og friheten, vi vil ikke ha enda en Breivik-episode, sier Eilertsen.

Markeringen av frigjøringsdagen

Nå er det årlig ca 4000 skoleelever som besøker Arkivet hvert år for å lære om og av historien. Så er håpet at historien slipper å gjenta seg. Feiringen i dag ble markert med å tenne fredsflammen etterfulgt av sekkepipe, taler, hilsen fra FN-veteranene og sang fra Solholmen barneskole med sangen «Vi er våren».

[img161360_4LM]

 

[img161360_5LM]