Sørnett

Frykter syklonen «Yasi»

I 14 tiden inntok «Yasi» østkysten av Australia. Foto: met.no/EUMETSAT

I 14 tiden inntok «Yasi» østkysten av Australia. Foto: met.no/EUMETSAT

«Yasi» herjer over Australias østkyst. Den kan bli den verste syklonen som har rammet Australia noensinne.

Publisert:

 - «Yasi» overgår «Katrina» i vindhastighet. Jeg frykter at den blir verre enn orkanen som herjet USA i 2005, forteller værstatistiker Bernt Lie om syklonen som nå har truffet Australia.

Historiens verste
Monstersyklonen herjer nå på østkysten av Australia. Lie forteller at syklonen har tilhørt kategorien 5 i over et døgn. Den har en vindstyrke på 300 km/t, en kraft kan rive med seg store bygninger, kraftlinjer og hus.

- Meteorologer frykter at det kan bli den verste syklonen Australia noen gang har opplevd, sier Lie.

Han forteller om nyttårsorkanen som rammet Norge i 1992. Da ble det målt vindkast på 51 m/s. Den gang ble hus feid overende. Denne syklonen har, ifølge Bernt Lie, vindkast som er målt til hele 84 m/s.

Myndigheter skal ha oppfordret australiere til å oppholde seg på badeværelsene sine. Det vil Bernt Lie sterkt fraråde dem.

- Når taket på husene blir revet av, vil vinden sannsynligvis få så godt grep på bygningene at de vil blåse over ende, forteller Lie.

Kommunikasjonsbrudd
Lie mener det er usikkert om vi får se bilder fra ødeleggelsene. Det er fare for at kraftforsyninger vil bli stengt - noe som medfører brudd på strøm og kommunikasjon.

- Når mobilbatteriene er utladet vil ikke folk ha problemer med å kontakte sykehus og alarmsentraler. Det er svært alvorlig, konstaterer værstatistikeren.

Store nedbørsmengder
I tillegg til orkan er det ventet store nedbørsmengder.

- Flommen som rammet Australia for noen måneder siden var en konsekvens av 700-800 mm nedbør i løpet av en uke. Nå er det ventet 300 mm nedbør, og det bare de første timene, forteller Lie.

Han advarer om at bebyggelse som ligger 6-7 meter fra havet er i faresonen. Den sterke vinden vil skape en flodbølge. Bølgen vil først utarte seg som en vegg som skyller over fastland. Etter hvert vil den jevne seg ut og skape høy vannstand. At det normalt er høy vannstand på denne tiden vil i tillegg bidra til å øke problemet ytterligere.

Ødeleggelser på Great Barrier Reef
Også Great Barrier Reef vil bli skadet i syklonen, til turistmyndigheter og naturverns fortvilelse.

- Korallene befinner seg på grunne områder. Siden de ligger helt oppe i overflaten vil syklonen rote opp i korallene og ødelegge dem. En vet ikke hvor store skadene vil bli, sier Lie.

- Det eneste lyspunktet er at det ikke er storbyer som rammes. Det bor om lag 300.000 mennesker i området som blir rammet. I tillegg bor de spredt, avslutter Bernt Lie.