Sørnett

Gir narkomane etterlengtet dusj

VENTER PÅ EN DUSJ: Køen for å komme inn på området og få seg litt stell og mat, er lang. FOTO: Eivind Fossnes Dahl

VENTER PÅ EN DUSJ: Køen for å komme inn på området og få seg litt stell og mat, er lang. FOTO: Eivind Fossnes Dahl

- Dette tiltaket er veldig populært blant de rusavhengige. Ryktet om det pleier å spre seg som ild i tørt gress, forteller Kristin Pedersen, lærer på Ansgar bibelskole.

Publisert:

- Vi drar til den aller verste gata. Der setter vi opp provisoriske dusj-telt, sier Pedersen.

Det vi snakker om er kjærlighetsbrigaden. Fire ganger i året arrangeres den - enten av det colombianske misjonsforbundet, eller av privatpersoner. Nå i februar er det studenter i disippelskap ved Ansgar bibelskole som står for tilstelningen.

- Studentene har virkelig stått på for å samle inn penger, det er de som skal finansiere kjærlighetsbrigaden, forklarer Pedersen.

I begynnelsen av februar setter studentene kursen mot Bogotá - hovedstaden i Colombia - med kofferter fulle av klær og sko som skal gis bort. De narkomane får en mulighet til å blir rene og nye fra topp til tå. Flere av dem har ikke vært det på veldig lenge.

- For mange av dem betyr dette at de endelig kan ta av seg klærne som de gjerne har gått og sovet i gjennom flere måneder, sier Pedersen.

For de 21 studentene som drar til Colombia i februar er dette første gangen de er med på kjærlighetsbrigaden. Det er det ikke for Pedersen.

- Skolen har gjort dette før, sier hun.

Pedersen har også bodd og jobbet flere år i Colombia. Hun kan fortelle at rusmisbruk er et kjempestort problem der. I løpet av dagen hvor de gjennomfører kjærlighetsbrigaden gis det derfor også - for dem som ønsker det - et tilbud om rehabilitering. Narkomane blir da kjørt til en av gårdene hvor et slikt opplegg drives, for å være en periode på avrusning. Desverre er det mange som ikke ønsker å være med på dette.

- Det pleier å være ti-tjue stykk som takker ja til tilbudet om rehabilitering, forteller Pedersen.

I løpet av dagen deles det også ut mat, og mulighetene for å få stelt seg litt er gode.

-  Det gis tilbud om hår- og negleklipp, og vi setter opp provisoriske dusj-telt. I løpet av dagen får gjerne  tre-fire hundre mennesker dusjet,  forteller Pedersen.

Det nærmer seg dagen hvor Ansgar-studentene skal rigge seg til i nabogata til de rusavhengige i Bogotá. Mange penger er samlet inn - blant annet ved flaskeinnsamling - men det trengs mer.

- Vi samler inn til siste dag, så har du noen flasker du vil gi, tar vi gjerne imot, sier Pedersen.

Har du fremdeles tomflasker liggende igjen etter julens feiring? Kontakt Ansgar skole på tlf. 381 06 500.