Sørnett

Gir råd om tvangsekteskap

Fremmedspråklige elever ved Tangen videregående skole har fått en egen rådgiver som skal svare på spørsmål om blant annet tvangsekteskap.

Publisert:

- Min jobb handler om å hjelpe og beskytte ungdommer slik at de kan forstå at de kan ta egne valg, bestemme over eget liv og velge sin egen ektefelle, forteller fersk minoritetsrådgiver Ingrid Sætre.

-  Jo tidligere man griper fatt, jo mer forbygger man, sier hun. Før hun begynte å jobbe på Tangen jobbet hun 11 år i IMDI Sør og UDI.

Tverretatlig samarbeid

To og en halv dag per uke er hun på Tangen Videregående skole, og resten av tiden bruker hun på tverretatlig samarbeid og bevisstgjøring rundt vanskelig tematikk som “vold i nære relasjoner” og ekstrem kontroll. Hun synes dette er en vanskelig og noen ganger nesten umulig oppgave.

Sætre skulle ønske det forebyggende arbeidet startet på ungdomskolenivå.

- Slik kunne man grepet fatt i de ungdommene som opplever å miste kontrollen over sitt eget liv.

Skape nettverk

-  Jeg ble fortalt før jeg startet arbeidet på Tangen at jeg ikke kunne forvente at disse ungdommene skulle renne ned dørene mine. Det trodde jeg heller ikke. En slik kontakt er avhengig av et godt tillitsforhold over tid. En viktig oppgave er å skape nettverk: Jente- og guttegrupper. Her skal jeg jobbe med å skape selvtillit og bevisstgjøre ungdommene på hvilke muligheter de har. Vi jobber med å følge opp elevene over lengre tid og vi har et større interessefelt enn vanlige rådgivere.

Andre utfordringer

-Minoritetsgruppen står overfor andre utfordringer enn mange norske elever. Tvangsekteskap er et av temaene som det sårt trengs rådgivning om, forteller teamleder i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) Elin Johnsen.

Kristiansand fikk sin første minoritetsrådgiver i 2008 på Kvadraturen skolesenter. Dette arbeidet ble godt tatt i mot, men det har vært et ønske i lengre tid å ruste opp Sørlandet med en stilling til. Da det kun har vært en ansatt har arbeidet vært svært sårbart.

På grunn av et stort antall fremmedspråklige elever ved videregående skoler i Oslo og Bergen har kristiansandsskolene til nå ikke vært høyt prioritert. I fjor ble Tangen videregående skole innvilget en rådgiver.  Det er et samarbeid mellom IMDI, fylkeskommunen og rektor ved den aktuelle skolen.