Sørnett

- Gjør tilværelsen vanskelig

Solveig Omland mener dette skaper negative ringvirkninger. FOTO: Nicklas Storeng

Solveig Omland mener dette skaper negative ringvirkninger. FOTO: Nicklas Storeng

Leder i Albansk forening i Kristiansand, Anton Ahmetaj, føler mediene på sørlandet generaliserer øst-europeere.

Publisert:

- Hvis en norsk statsborger med albanske aner har gjort en kriminell handling, blir ofte personen omtalt som Kosovo-albaner eller øst-europeer i media. Dette er generalisering, og det er med på å gjøre tilværelsen vanskelig for oss, sier Ahametaj. Anton Ahmetaj føler mediene generaliserer

Han mener den negative fremstillingen i media gjør integreringen vanskeligere.

- "Ingen skoger uten ulv", det skjer selvfølgelig kriminelle handlinger utført av folk fra Øst-Europa, men media generaliserer dette sånn at det går ut over alle oss andre, sier han til Sørnett.

Uenig

Vaktsjef ved NRK Sørlandet, Finn Oscar Olsen, er uenig i at mediene generaliserer, men bekrefter at det skjer i enkelte situasjoner.

- Jeg er uenig i disse påstandene, men det er en felle vi lett kan gå i, og som vi sikkert har gått i noen ganger. Vi prøver å være bevisste og aktsomme for å ikke generalisere, sier han.

Olsen sier at NRK Sørlandet behandler disse sakene med varsomhet og at de ikke generaliserer for å gi sakene større nedslagskraft.

- Vi behandler disse sakene med varsomhet, og prøver å ha så sunne refleksjoner rundt de som overhodet mulig, sier han til Sørnett.

Alle under en kam

Høgskolelektor og foreleser i tverrkulturell kommunikasjon, Solveig Omland, mener generalisering forekommer i sørlandspressen.

- Bare det at begrepet øst-europeere blir brukt, viser at det skjer en generalisering. Vi kan også si at det skjer en kommulering, ved at en hel gruppe får stempel på seg for å bedrive kriminalitet.

Hun mener dette påvirker innvandrernes integrering i samfunnet.

- De opplever en ubalanse i hvordan de oppfatter seg selv, og hvordan de blir presentert i norske media. Dette kan bli veldig problematisk for de personlig og i møte med andre, forteller hun.

Omland etterlyser også flere positive oppslag i media om disse gruppene.

- Mediene burde fanget opp mer av de gode tingene de driver med, og måten de bidrar positivt i samfunnet vårt på, sier hun.