Sørnett

Halvannet år uten breddefotball: - Mister tilliten til de som styrer

Steiner Skeie. Foto: Privat

Steiner Skeie. Foto: Privat

50 000 breddefotballspillere har ikke spilt en kamp siden slutten av 2019. Det har ført til stor frustrasjon og misnøye i fotballmiljøet.

Publisert:

Rundt 50 000 breddefotballspillere har ikke spilt en seriekamp siden slutten av 2019. Myndighetenes beslutning om å ikke åpne opp for kamper og trening med full kontakt, har skapt stor frustrasjon og misnøye i fotballmiljøet. Sørnett har møtt Vindbjart-trener Steinar Skeie for å ta en prat om den alvorlige situasjonen.

- Fotballen betyr veldig mye for mange. Det er viktig både for den fysiske formen og den mentale helsen. Det er stas for spillerne å møte lagkamerater på trening, tre drakta over hodet og spille kamper. Vi må ha noe å leve for, og for mange er det nettopp fotballen som er det aller viktigste, innleder Skeie.

Faglige rapporter viser at fotball ikke er smittefarlig

I tur og orden har puber og ølkraner åpnet opp, folk strømmer til restauranter, kinoer og treningssentre, men breddefotballen har ikke fått grønt lys. Det til tross for at faglige rapporter konkluderer med at fotball ikke påfører økt smittetrykk i samfunnet.

- Jeg er ingen ekspert på smittevern, men jeg har en logisk sans. Det er minimalt med sekunder at spillerne er i tett fysisk kontakt underveis i en kamp. Hadde det vært bevis på at det er smittefarlig, så hadde jeg skjønt det, men det er det ikke. Man mister noe av tilliten til de som styrer, fortsetter treneren.

Tusenvis av unge mennesker drømmer om en framtid i fotballen. Mange av dem kommer til å oppleve at deres utvikling og framgang stagnerer når situasjonen er som den er. Men Steinar Skeie skryter av sine spillere i Vindbjart, og viser til Emil Pedersen, som nylig ble hentet av 1. divisjonsklubben, IK Start.

Lys i enden av tunellen

- Vi har vært veldig flinke i Vindbjart. Vi har holdt motivasjonen oppe, har trent alternativt og brukt tiden godt. Se bare på Emil Pedersen, for eksempel. Han var frustrert over å ikke få spille kamper, men han brukte mye tid på egentrening, rolleferdigheter og avslutninger. Det å gjøre disse tingene, gjør at man kommer til å lykkes, selv under en vanskelig tid, sier han.

Det er også et lys i enden av tunnelen for alle andre. Vaksineringen er for alvor i gang, og de siste rapportene viser at smitten i landet er i ferd med å gå ned. Landet er i ferd med og åpnes opp igjen, noe som bør bety åpning av breddefotballen.

- Jeg har nesten mistet håpet, men når vaksineringen for alvor skyter fart og smitten i samfunnet går ned, så bør det skje ting. Jeg har et håp om at vi skal komme i gang i juni, senest i august, og at vi skal få en enkeltseire, sier Skeie.

- Samfunnet tjener på aktivitet

Idrettspsykolog Klaus Pettersen har forståelse for frustrasjonen i fotballmiljøet.

- Det blir vanskelig å opprettholde gode og sunne vaner under pandemien. Samfunnet tjener mye på å ha så mange som mulig i aktivitet, sier han.

I lydvinduet kan du høre mer om hva Pettersen mener om denne saken: