Sørnett

Har brutt loven

VIKTIG: Rådgiver Elisabeth Engemyr fra helse- og sosialkontoret mener det er viktig å få på plass et fullverdig tilbud. FOTO: SIMEN SOLUM WAAGSETHER

VIKTIG: Rådgiver Elisabeth Engemyr fra helse- og sosialkontoret mener det er viktig å få på plass et fullverdig tilbud. FOTO: SIMEN SOLUM WAAGSETHER

- Det kan du si, men det finnes et tilbud, sier rådgiver Elisabeth Engemyr.

Publisert:

18. juni 2009 ble loven om et likestilt krisetilbud i alle kommuner vedtatt. Ved nyttår trådte loven i kraft, og Kristiansand er en av mange kommuner som ennå ikke har møtt kravet fra Stortinget. Kommunen har per dags dato ikke et fullverdig tilbud om krisehjelp for menn.

- Det er riktig at vi ikke har et fullverdig tilbud til menn i kommunen, men behovet for dette kartlegges nå. Resultatene av kartleggingen vil være klare i desember, sier rådgiver Elisabeth Engemyr fra helse- og sosialkontoret i Kristiansand kommune til Sørnett.

Individuell oppfølging

Kommunen fikk midler fra staten for en måned siden, og har nå startet et arbeid som Engemyr håper skal resultere i et bygg dedikert til menns krisebehov. Dette vil imidlertidig ikke komme på plass før senest våren 2011, over halvannet år etter loven ble vedtatt.

- Vi er klar over lovverket, og vil tilby individuell oppfølging om noen tilfeller skulle melde seg for kommunen, forsikrer Engemyr.

Guri Wold ved Krisesenteret for kvinner i Kristiansand tror jobben med å kartlegge behovet blant menn blir vanskelig.

- I de 13 årene jeg har jobbet med dette har jeg kun registrert et par tilfeller hvor menn har oppsøkt et slikt tilbud her. Mørketallene kan bli vanskelig å kartlegge, sier Wold.

- Krav på tilbud

Ole Texmo driver forumet for menn og omsorg, og er oppgitt over det manglende tilbudet for menn på landsbasis.

DSC_00246-wpsfx150x150-wpsfx- Menn skal også ha krav om et tilbud, vi havner i kriser som alle andre, sier Texmo, som startet forumet på eget initiativ.

Han opplyser om at han årlig får rundt 50-60 henvendelser fra menn over hele landet. Han mener behovet finnes, men at det er vanskelig å etablere slike sentre.

- Et slikt senter ble opprettet i Tynset, men de klarte ikke å holde det gående. Senteret det ble derfor lagt ned, sier Texmo, som håper lovverket vil få frem flere tilbud til menn i krise.